Schimmel in woningen komt veel voor en niet alleen in de badkamer. Schimmel in uw woning is nooit goed. Niet voor het behoud van uw woning en zeker niet voor uw gezondheid. Probeer schimmel altijd te voorkomen en bestrijd opkomende schimmel met een paar eenvoudige tips.

Vochtprobleem

Schimmel groeit op vochtige plekken en in vochtige omstandigheden. De badkamer is de eerste ruimte waar u veel schimmel tegen kunt komen. Ook niet geïsoleerde garages en kelders zijn gevoelig voor het ontstaan van schimmel. Hebt u ook schimmel op plekken waar u het niet zou verwachten, bijvoorbeeld op de muur in de woonkamer, dan kunt u er zeker van zijn dat u te maken hebt met een vochtprobleem.

Condens

Er zijn enkele mogelijkheden waardoor schimmel kan optreden. Logischerwijs heeft het allemaal te maken met vocht. Bijvoorbeeld condensatievocht. We herkennen allemaal de natte muur achter de kookplaat na het koken. Of de beslagen spiegel in de badkamer. Maar ook de natte ramen in de kamer waar de was te drogen hangt. Zodra warme lucht afkoelt en er niet voldoende luchtafvoer in de ruimte aanwezig is ontstaat condens. Deze condens gaat in muren zitten en is een broedplaats voor schimmel. Goede ventilatie is op deze plekken de eerste oplossing om condens en dus schimmel geen kans te geven. Een raam openzetten werkt al heel goed, maar is in de winter niet altijd een oplossing. Een mechanische ventilatie in de woning is het hele jaar door een goede manier om de luchtvochtigheid in uw woning op peil te houden.

Doorslaand vocht

Vocht in de woning kan ook van buiten komen. Op het moment dat uw gevel niet voldoende kan uitdrogen, kan het vocht dat in de gevel zit doorslaan naar binnen. Dit wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Omdat de muren geen kans zien om te drogen, ontstaat ook hier schimmel. Dit ziet u doorgaans bij oudere huizen waarbij de gevel niet goed is onderhouden. Door scheuren en gaten in de gevel dringt het vocht naar binnen. Door de gevel eerst te herstellen en vervolgens te impregneren met een watervaste beschermlaag voorkomt u dat er vocht in de gevel kan gaan trekken.

Opstijgend vocht

Oudere woningen hebben, naast doorslaand vocht, ook vaak last van opstijgend vocht. Dit is vocht dat vanaf de grond optrekt in de woning. Deze vochtplekken beginnen vaak vanaf de plint en trekken langzaam omhoog. Oorzaak is een slecht functionerend vochtscherm vanaf de fundering waardoor er in de loop van de tijd steeds meer vocht van de grond in de muren van de woning trekt. Ook nu hebt u weer een grote kans op schimmel op de (binnen)muren. Door het metselwerk te injecteren met een chemische vloeistof die verhardt, ontstaat er een ondoordringbare afdichting waardoor het water niet meer omhoog uw muren in kan trekken.

Gezondheid

Schimmel in uw woning kan leiden tot luchtwegproblemen en zelfs astma veroorzaken of verergeren. Benauwdheid en hoesten kan ook een gevolg zijn van schimmel in de woning. Huisstofmijt en ander ongedierte gedijt erg goed in een vochtige omgeving die vervolgens weer allergische reacties kunnen veroorzaken. Is schimmel in uw woning altijd gevaarlijk? Nee, niet altijd maar het hoort gewoon niet thuis in uw huis.