Het ziet ernaar uit dat thuiswerken voorlopig nog de norm gaat zijn. En zelfs wanneer er een einde komt aan deze coronamaatregel lijkt het erop dat veel bedrijven thuiswerken gaan stimuleren. Een fijne thuiswerkplek is dan een must. Naast een internetverbinding, een pc of laptop en toegang tot de bestanden op kantoor, bestaat een goede thuiswerkplek uit nog veel meer. Het moet een plek zijn waar u ontspannen kunt werken. Een plek die zo is ingericht dat u een optimale sfeer creëert voor een productieve dag.

Het bureau en de stoel

Het begint natuurlijk met een bureau waarop de computer of laptop staat. Kies een ruim bureau waaraan u goed kunt werken en waar voldoende ruimte is om uw spullen op kwijt te kunnen. Het bureau moet diep genoeg zijn om de computer ver genoeg te kunnen plaatsen en breed genoeg om recht voor het beeldscherm te kunnen zitten. Wat voor bureau u kiest, hangt af van de stijl die bij u past, maar kies altijd voor een opgeruimd bureau. Veel accessoires en troepjes leiden alleen maar af. Ruim onnodige spullen op in lades onder het bureau, in kasten of in bakjes die op het bureau staan.

Aan een goed bureau staat een goede bureaustoel. Kies voor een stoel die verstelbaar is, zodat u altijd op de juiste hoogte aan het bureau zit. Bij voorkeur zijn ook de armleuningen verstelbaar. Met een verstelbare stoel loopt u minder risico op een verkeerde houding met als gevolg blessures als RSI.

Sfeerverhogende inrichting

Naast een ergonomisch goed ingerichte werkplek, doet sfeer ook heel veel. Wanneer u in een inspirerende omgeving zit, verhoogt dit de productiviteit. Daarnaast geeft het u meer plezier. Dit is een uitgelezen kans om een werkplek in te richten volledig naar uw eigen wensen. U hebt immers geen collega’s waarmee u rekening moet houden. Persoonlijke foto’s of tekeningen van uw kinderen. Maar ook inspirerende boeken of tijdschriften krijgen een mooie plek. Maak ook gebruik van planten op uw werkplek. Planten hebben meerdere functies. Naast sfeermakers, zijn planten ook luchtzuiverend en zorgen ze voor een betere akoestiek op uw werkplek. Dat is vooral fijn als u in een online meeting zit en uw collega’s u goed moeten verstaan.

De juiste verlichting

Goede verlichting is ook erg belangrijk. Helemaal nu de dagen weer korter worden en u misschien sneller geneigd bent in de avonduren nog wat mails weg te werken. Een goed verlichte werkplek houdt u scherp en is goed voor de productiviteit. Schemer laat u toch eerder indommelen. Werk overdag niet met het scherm richting het raam. Het verschil tussen beeldscherm en daglicht is te groot, waardoor u eerder vermoeid raakt omdat uw ogen zich steeds moeten aanpassen aan de veranderende lichtomstandigheid. Met uw rug naar het raam zitten is ook niet ideaal omdat u dan lichtinval op het scherm krijgt en deze in veel gevallen slecht leesbaar wordt. Meest ideaal is natuurlijke lichtinval van de zijkant.

Zorg, als laatste, voor een goed geventileerde ruimte. Een slecht geventileerde of te warme ruimte kan hoofdpijn veroorzaken wanneer u hier dagelijks zit te werken. Zet af en toe het raam even open en laat de frisse wind en nieuwe ideeën naar binnen waaien.