We kunnen er steeds vaker voor kiezen. Slimme apparaten voor in huis. Maar hoe slim is het om gebruik te maken van al dit vernuft? Wanneer u rekening houdt met enkele basisprincipes, kan het gebruikmaken van slimme apparaten ook écht slim zijn.

De wekker gaat, de lampen gaan vanzelf aan. U ruikt de koffie al die beneden staat te pruttelen terwijl er nog niemand anders wakker is. De gordijnen gaan open en u stapt uit bed. Na het douchen vraagt u de Google-assistent wat voor weer het wordt, zodat u weet wat u moet aantrekken. Ondertussen zet u alvast de oven aan om uw broodjes af te bakken. U loopt naar beneden, ontbijt en zet ondertussen de verwarming in de auto vast aan. Zodra u wegrijdt, herinnert u zich dat u de verwarming lager wilde zetten, u spreekt een notitie in dat u dat nog moet doen zodra u op kantoor bent. 

Veiligheidslek

Slechts een paar voorbeelden van het gebruik van slimme apparaten in uw woning. Veel ervan worden gebruikt via een app op uw telefoon, via een camera of uw wifi-verbinding. Hoe veilig is dat eigenlijk? Er verschijnen met regelmaat items in het nieuws over gehackte beveiligingscamera’s of Google-medewerkers die gesprekken afluisteren die u voert met uw Google-assistent. Met de volgende tips verkleint u de kans op een veiligheidslek en kunt u met een gerust hart uw slimme apparaten gebruiken.

Veiligheid

Goedkoop is duurkoop. Dat geldt in zekere zin voor de kwaliteit van een product, maar ook voor de veiligheid. Wanneer u een slim apparaat wilt kopen, kunt u er bijna zeker van zijn dat er meerdere producenten zijn die het apparaat aanbieden. En met een beetje Googelen, bent u via via vast nog goedkoper uit. Dat is niet aan te raden. Wanneer u een slim apparaat gebruikt dat privacygevoelige gegevens gebruikt en opslaat, ga dan voor een gerenommeerd merk. Een merk dat een naam hoog te houden heeft, werkt aan updates en zelf een privacyreglement kent. Een merk dat goed aangeschreven staat. Verdiep u in het product en, nu u toch al aan het Googelen bent, lees de reviews.

Opslag gegevens

Wanneer u een slim apparaat aanschaft dat privacygevoelige informatie verwerkt en opslaat, is het raadzaam u te verdiepen in de manier van verwerking en opslag. Waar worden de gegevens opgeslagen? Alleen lokaal, waar u alleen bij kunt, of op een server van een bedrijf? Hoe zit het dan met de beveiliging en met de verstrekking van uw gegevens aan derden? Dat is niet altijd eenvoudig te achterhalen, maar moet worden vermeld in de gebruikersovereenkomst. Indien deze niet aanwezig is, moet u zich afvragen of u bij deze partij uw slimme apparaat wilt aanschaffen.

Up-to-date

Voor al uw slimme apparaten geldt dat u deze moet bijwerken. Niet bijgewerkte apps zijn kwetsbaar en sneller te hacken dan apps die volledig up-to-date zijn. Deze updates kunnen belangrijke beveiligingsupdates zijn en die wilt u niet missen. Controleer daarom altijd de app op updates of geef aan dat de app automatisch updates mag uitvoeren, dan weet u zeker dat u niets mist.

Wachtwoordbeveiliging

Het is een open deur, maar verander het standaard wachtwoord in een door u gekozen wachtwoord. Hiervoor geldt dat deze uniek moet zijn. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van (hoofd)letters en cijfers en is liefst 12 karakters lang. U kunt ook kiezen voor een lange ‘wachtzin’. Want ook dat is een unieke lettercombinatie en is minstens zo moeilijk te kraken. Bent u bang dat u al die wachtwoorden vergeet, schakel dan de hulp in van een digitale kluis. Betrouwbare wachtwoordmanagers als Lastpass en Dashlane helpen u met het onthouden van al die unieke wachtwoorden, deze zijn alleen voor u toegankelijk.

U kunt nu in alle rust zorgeloos genieten van uw slimme apparaten.