Het kan niemand ontgaan zijn. De historisch lage stand van de hypotheekrente. Iedereen wil toch zo’n lage rente? Helaas is het de bank die u belemmert uw hypotheek over te sluiten. De hoge boeterente is niet voor iedereen te betalen en dus blijft u zitten waar u zit en kunt u alleen maar hopen dat de rente de komende jaren zo laag blijft. Toch is er ook voor deze doelgroep een oplossing. U kunt de lening namelijk oversluiten in kleine stapjes.

Boeterente

Dat banken niet zitten te springen om het oversluiten van uw huidige hypotheek naar een hypotheek met een gehalveerde hypotheekrente is best te begrijpen. De bank loopt namelijk een groot deel van haar inkomsten mis op het moment dat uw maandlasten naar beneden gaan. En u bent waarschijnlijk niet de enige die overstapt. Ter compensatie van dat gemis, deelt de bank een boeterente uit op het moment dat u uw hypotheek voortijdig wilt oversluiten.

Drempel

Deze boeterente is voor veel hypotheekbezitters een hoge drempel wanneer het gaat om het oversluiten van de hypotheek. Ook al verdient het zich in een paar jaar misschien wel terug, de boeterente is een bedrag dat in een keer aan de bank moet worden afgelost en bent u dus direct kwijt. Als dit al uw spaargeld betreft, is het niet heel aantrekkelijk uw hypotheek over te sluiten. Het boetebedrag verschilt per hypotheekverstrekker, maar komt neer op 10 tot 20 procent van de totale hypotheeksom.

Stapsgewijs oversluiten

Om toch van de lage rentestand te profiteren en niet direct al uw spaargeld in te hoeven leveren, kunt u de hypotheek ook in stapjes oversluiten. Dit houdt in dat u jaarlijks 10 procent van uw hypotheek aflost, om dat bedrag vervolgens weer terug te lenen tegen de lagere hypotheekrente. Hierdoor profiteert u, zonder boeterente, van de lage maandrente. Op deze manier kunt u ook kiezen voor meerdere rentevaste perioden. Omdat uw lening bestaat uit meerdere delen, die vaak niet gelijktijdig aflopen, spreidt u direct uw renterisico’s.

Nadelen

Klinkt best goed en toch zitten er ook nadelen aan deze manier van aflossen. Het kan behoorlijk onoverzichtelijk worden, omdat uw hypotheek uit meerdere leningdelen bestaat. Dit kan ook leiden tot extra administratiekosten. Daarnaast is het ook niet geheel duidelijk of al deze deelleningen ook volledig aftrekbaar zijn. Het is uiteindelijk ook maar de vraag hoe voordelig deze manier echt is. Hypotheekverstrekkers kunnen namelijk een hogere rente berekenen, omdat een deel van de marge verdwijnt.

Geen gemeengoed

Het stapsgewijs oversluiten van de hypotheek is nog geen gemeengoed in Nederland. Er zijn maar weinig kredietverstrekkers die deze manier van oversluiten aanbieden. Met name om de nadelen die eraan vastzitten. Daarnaast wordt vanuit de overheid juist gestimuleerd af te lossen op uw hypotheek en het terugbrengen van uw leningen. Door af te lossen en opnieuw te lenen komt deze boodschap niet in het juiste daglicht te staan.

Bent u toch benieuwd naar de mogelijkheden van stapsgewijs aflossen, vraag er dan eens naar bij uw financieel adviseur,