Een kapitaal opbouwen om daarmee een woning volledig te financieren is niet (voor iedereen) realistisch. Sparen kan de kans op het kopen van een woning wél groter maken. Kunt u niet voldoende lenen op uw inkomen om een woning te kopen? Een spaarkapitaal opbouwen kan de oplossing zijn. Wanneer u een deel van de koopsom met spaargeld betaalt, hoeft u een lager bedrag te lenen. Houd er wel rekening mee dat u (mits uw inkomen dat toelaat) maximaal de getaxeerde woningwaarde kunt financieren in een hypotheek. De bijkomende kosten moeten altijd uit eigen middelen worden betaald. 

Hoeveel geld hebt nodig voor het betalen van de bijkomende kosten? 

Er is niet één bedrag dat u altijd aan kosten betaalt. De hoogte van de kosten verschilt sterk. De grootste kosten zijn de advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur en de overdrachtsbelasting. De kosten van de hypotheekadviseur liggen gemiddeld tussen de €2.500 en €3.500. De overdrachtsbelasting bedraagt normaal gesproken 2% van de koopsom van de woning. Daarnaast hebt u te maken met taxatie- en eventueel makelaarskosten. Sluit u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af, dan dient u rekening te houden met de borgtochtprovisie van 0,6% van het totale hypotheekbedrag. Voor het kopen van een woning van €400.000, moet u ongeveer tussen de €20.000 en €25.000 aan kosten rekenen. Een deel van de bijkomende kosten is fiscaal aftrekbaar. Bent u nog geen 35 jaar oud? Onder voorwaarden kunt u vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting.

Op jonge leeftijd beginnen met sparen 

Vooral jonge starters hebben moeite met het vinden van een betaalbare woning. Ze hebben vaak nog geen hoog inkomen en weinig spaargeld. Door op jonge leeftijd al te beginnen met het sparen voor een woning, kunnen de kansen op de woningmarkt sterk verbeterd worden. In een periode van 10 jaar kunt u met een bedrag van €75 per maand en een spaarrente van 2% bijna €10.000 opbouwen. Dit kan het verschil zijn tussen wel of niet kunnen kopen.

Bouw geen schulden op

Wat nog belangrijker is dan een spaarkapitaal opbouwen is geen schulden op uw naam te krijgen. Schulden zorgen er namelijk voor dat u (veel) minder aan hypotheek kunt krijgen. Een schuld van €10.000 kan zorgen voor een lagere hypotheek tot zelfs €40.000. Het niet laten ontstaan van schulden is dus erg belangrijk wanneer u plannen hebt om een woning te kopen.