Het is april; zoals een oude weerspreuk zegt “April maakt de bloem, mei bekomt de roem”. Wilt u straks genieten van een mooie voorjaarstuin, dan is het tijd om uw handen uit de mouwen te steken en de tuinhandschoenen aan te trekken!

Het gras bij de buren…
Na de winter ziet uw gazon er vaak niet op zijn best uit. Om te zorgen dat uw gras groener wordt dan dat van de buren is het nu tijd om mos te bestrijden. Doe dit alleen wanneer het gazon droog is. Kale plekken kunt u opnieuw inzaaien en wanneer dit nodig is kan het gazon bemest worden.

Zet de bloemetjes buiten!
Kuipplanten die in de winterperiode binnen hebben gestaan mogen weer naar buiten. Zorg wel dat de overgang niet te groot is, dus zet de planten buiten wanneer het een aantal dagen bewolkt en regenachtig is. Komen de planten opeens in de felle zon, dan bestaat de kans dat de bladeren verbranden. Mocht het toch nog gaan vriezen dek de planten dan af met noppenfolie.

Wie zaait…
Uitgebloeide bloembollen kunt u laten staan, grote kans dat ze het volgende jaar weer gaan bloeien! De uitgebloeide bloemen moeten er wel uitgeknipt worden. Het staat wat netter wanneer u de bladeren bij elkaar knoopt. April is de maand om zomerbollen te planten, en nu kunnen ook de eenjarige bloeiers gezaaid worden.

Waterpret
Heeft u een vijver in uw tuin? Verwijder dan oude en dode bladeren van de waterplanten in uw vijver. Wanneer het nodig is kunt u nu het beste zuurstofplanten plaatsen, en vanaf half april kunt u een waterlelie planten.