Als starter hebt u het niet makkelijk op deze krappe woningmarkt. U hebt niet veel te besteden en het aanbod binnen uw kaders is niet heel groot. Daar moet verandering in komen met de nieuwe startershypotheek die u in staat stelt niet in 30 maar in 40 jaar uw hypotheek af te lossen.

Gedesillusioneerd

U hebt de knoop doorgehakt. U gaat uw eerste woning kopen. Net afgestudeerd, begonnen aan uw eerste baan en u bent toe aan de volgende serieuze stap. Een koopwoning. Vol goede moed gaat u naar de hypotheekverstrekker om te horen wat u maximaal kunt lenen, zodat u gericht op zoek kunt gaan naar uw droomhuis. Twee uur later staat u echter gedesillusioneerd weer buiten. Met uw huidige inkomen is een hypotheek bijna niet haalbaar, wilt u ook nog een beetje kunnen leven. En met de huidige huizenprijzen lijkt uw droom ineens wel heel ver weg.

Aflossen in 40 jaar

Daar moet verandering in komen. ASR is daarom met een pilot gestart waarin zij starters de mogelijkheid bieden hun hypotheek niet in 30, maar in 40 jaar af te lossen. Een direct gevolg van een langere looptijd is namelijk lagere maandlasten en dat klinkt voor veel starters als muziek in de oren. Kanttekening daarbij is dat dit niet direct inhoudt dat u ook meer hypotheek kunt krijgen. En houd er rekening mee dat een langere looptijd ook duurder is, omdat u meer rente betaalt.

Twee delen

Goed, hoe ziet zo’n hypotheek eruit en hoe komt u ervoor in aanmerking? Deze hypotheekvorm, waarbij u in 40 jaar kunt aflossen, is alleen beschikbaar voor starters. Woningzoekers die nog niet eerder een huis hebben gekocht. Deze annuïtaire startershypotheek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is aftrekbaar en moet in 30 jaar worden afgelost. Het tweede deel is niet aftrekbaar en loopt door tot 40 jaar na afsluiten van de hypotheek. De bruto maandlasten blijven wel iedere maand gelijk. Hebt u in de tussentijd een beetje extra ruimte gekregen? Omdat u bijvoorbeeld meer gaat verdienen? Dan mag u maximaal 15% van de hypotheek boetevrij aflossen. Ook kunt u tussentijds overstappen van 40 jaar naar 30 jaar aflossen.

Op dit moment loopt de pilot nog, maar het is de bedoeling dat deze regeling eind mei landelijk beschikbaar komt. Dus bent u starter en op zoek naar een beetje meer ruimte in de maand? Kijk dan eens naar de nieuwe startershypotheek.