Een woning kopen via een veiling. Dat klinkt aantrekkelijk, omdat deze huizen vaak ver onder de taxatiewaarde worden verkocht. Toch zijn het vooral vastgoedhandelaren die u ziet op taxatieveilingen. Als particulier kunt u echter ook gewoon meebieden. Voordat u zich begeeft in de wereld van de taxatieveilingen is het goed te weten waaraan u begint en waarmee u rekening moet houden.
Opbod en afslag
Een huis via een taxatieveiling kopen gaat eerst via opbod en vervolgens via afslag. Tijdens de opbodfase wordt de inzetsom – het hoogste bedrag bij het opbieden – bepaald. Vervolgens, meestal één of twee weken later, is de afslag of afmijning. Tijdens de afslag wordt een bedrag genoemd dat ruim boven het opbod ligt. De veilingmeester telt af tot het moment dat iemand ‘mijn’ roept. Vanaf dat moment is het huis verkocht en is die persoon de koper van het huis.
Voorbereiding
Goed, dan zit u daar. Onbekend en onwetend. Dat is de eerste tip. Bereid u voor. U moet bijvoorbeeld weten dat zodra u ‘mijn’ zegt, de woning ook echt van u is. Er zijn geen ontbindende voorwaarden, ook niet als u de financiering niet rond krijgt. Tip 2. Zorg daarom altijd dat u de financiering rond hebt. Weet hoeveel u te besteden hebt en gok niet dat ‘het allemaal wel goed komt’.
Bijkomende kosten
Tip 3. Houd er rekening mee dat alle bijkomende kosten ook voor u zijn. Denk aan de overdrachtsbelasting en eventuele extra kosten voor het opknappen van de woning. Daarnaast betaalt u ook de notariskosten. Tot zover niets nieuws ten opzichte van het kopen van een woning via de ‘reguliere’ weg. Kopen via een executieveiling brengt extra kosten met zich mee in de vorm van de veilingkosten. De veilingkosten kunnen per veiling verschillen. Daarom tip 4: informeer vooraf naar de veilingkosten zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Tip 5 is van hetzelfde kaliber. Vraag naar eventuele beslagen die op het huis zijn gelegd. Deze komen namelijk voor rekening van de koper. De notaris is verplicht de bijkomende kosten te benoemen. Vraag naar het exacte bedrag.
Gegevens opvragen
Wilt u de woning bezichtigen? Dat kan. Maar pas nadat u het hebt gekocht. Dat klinkt gek, maar bij een executieveiling wil de huidige bewoner in de meeste gevallen geen afstand doen van de woning en is daarom niet bereid mee te werken. Tip 6: vraag de Kadastrale gegevens op, dan hebt u in ieder geval enkele gegevens tot uw beschikking. De notaris of de veilingwebsite verstrekt ook gegevens over bijvoorbeeld de oppervlakte of de fundering. Met een beetje geluk is er straks een wetsvoorstel dat bepaalt dat een huidige bewoner verplicht wordt mee te werken aan een bezichtiging, maar vooralsnog is dit er niet.
Klinkt niet heel ingewikkeld, toch? Zelfs een beetje spannend. Een veiling gaat echter heel snel, dus voor u het weet gaat uw droomhuis aan u voorbij, zodra u even niet oplet. Het is daarom raadzaam iemand mee te nemen die verstand heeft van executieveilingen. Hij/zij kan u de fijne kneepjes van het ‘vak’ leren, zo bent u goed voorbereid zodat u zeker weet dat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.