Heeft u verbouwplannen voor uw woning? Dan krijgt u te maken met forse uitgaven. Hiervoor kan u een beroep doen op uw spaargeld, maar ook het afsluiten van een extra hypotheek behoort tot de mogelijkheden. Beide manieren van financieren van de verbouwing hebben voor- en nadelen. Wij zetten ze graag voor u op een rij.

Wat zijn de voordelen van het verbouwen vanuit een tweede hypotheek?

Een groot voordeel is dat u het geld voor de verbouwing niet eerst hoeft te sparen. Met een tweede hypotheek neemt u eigenlijk een deel van de overwaarde van uw woning op, waarmee u de verbouwing kunt bekostigen. Het gebruiken van spaargeld kan er op langere termijn voor zorgen dat u voor andere uitgaven een persoonlijke lening moet afsluiten omdat u uw spaargeld gebruikt hebt voor de verbouwing van uw woning. Lenen in de vorm van een hypotheek is veel goedkoper dan het afsluiten van een persoonlijke lening.

Wat zijn de nadelen van het verbouwen vanuit een tweede hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek zorgt voor extra kosten. U betaalt namelijk onder andere advies- en bemiddelingskosten, kosten voor het laten taxeren van de woning en in sommige gevallen ook notariskosten. Het gaat in totaal om duizenden euro’s. Hierdoor kan het niet uit om een verbouwing van bijvoorbeeld €5.000 te financieren met een hypotheek. De kosten voor het afsluiten van de hypotheek zijn namelijk naar verhouding te hoog. Een ander nadeel is dat uw maandlasten omhoog gaan.

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van spaargeld?

Het grootste voordeel is dat u geen extra schuld opbouwt. Het afsluiten van een tweede hypotheek kost geld, u betaalt rente over het geleende bedrag en u moet de schuld uiteraard ook weer aflossen. Deze lasten bespaart u zichzelf wanneer u uw spaargeld inzet voor de verbouwing van uw woning. Door het gebruiken van spaargeld verhoogt u het wooncomfort, zonder dat het zorgt voor extra financiële lasten. De spaarrente is nog steeds laag, dus veel rendement maakt u niet op uw spaargeld wanneer dit op een bankrekening staat.

Eerst sparen voor een verbouwing?

De verbouwing uitstellen en eerst sparen is een mogelijkheid, maar houd bij deze optie ook rekening met de stijgende kosten van materialen en manuren. Een grondige verbouwing zou een paar jaar geleden bijvoorbeeld €30.000 kosten, maar door de sterk gestegen kosten betaalt u er nu mogelijk wel €50.000 voor. Bij een verdere sterke stijging van de kosten kunt u er beter niet voor kiezen om een verbouwing uit te stellen.

Een verbouwing zorgt voor een hogere waarde van de woning

Een verbouwing doet u hoofdzakelijk om uw woning weer aan uw wensen te laten voldoen. Daarnaast zorgt een verbouwing mogelijk voor een stijgende waarde van de woning. Het toevoegen van vierkante meters woonruimte of het toepassen van verduurzamende maatregelen aan uw woning hebben een positief effect op de woningwaarde.