In 2019 is een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. De lage rentestand is mede de oorzaak van deze stijging. Met een historisch laag rentepercentage kiezen veel woningeigenaren ervoor hun huidige hypotheek over te sluiten. Het oversluiten van uw huidige hypotheek kent veel voordelen, maar er zitten ook zeker nadelen aan vast. Wij zetten ze graag voor u op een rijtje.

Voordelen oversluiten hypotheek

Het grootste voordeel is toch wel dat uw maandlasten behoorlijk dalen op het moment dat u van vijf procent ineens zakt naar een rentepercentage van nog geen twee procent. Dit scheelt u al snel honderden euro’s per maand. Een betere reden hoeft u eigenlijk niet te hebben.

Een ander voordeel is het krijgen van meer financiële zekerheid. U kunt de lage rente voor jaren vastzetten. Daarmee hebt u voor de komende jaren meer financiële ruimte om te sparen of misschien zelfs af te lossen op uw hypotheek. Deze financiële ruimte kan zorgen voor meer rust en vertrouwen in de toekomst.

Zodra u uw hypotheek oversluit, kunt u ook weer eens kritisch kijken naar de voorwaarden en de aflossingsvorm van de hypotheek. Hebt u nu bijvoorbeeld nog een spaarhypotheek, dan kunt u deze omzetten in een annuïtaire hypotheek. Het oversluiten van uw hypotheek is hét moment om de vorm en de voorwaarden weer eens even goed onder de loep te nemen.

Nadelen oversluiten hypotheek

Dat klinkt alsof u direct naar de bank moet vliegen om uw hypotheek over te zetten, toch? Helaas zitten er ook nadelen aan het oversluiten van de hypotheek. Bijvoorbeeld de boeterente die u betaalt. Op het moment dat u uw hypotheek oversluit, betaalt u de bank een bedrag voor het openbreken van uw contract. Dit bedrag is een compensatie voor de door de bank misgelopen inkomsten zodra u uw hypotheek oversluit naar een voor u voordeligere vorm.

U kunt de boeterente – die aftrekbaar is van de inkomstenbelasting – op twee manieren betalen: in een keer of meefinancieren in de nieuwe hypotheek. In beide gevallen is het raadzaam eerst uit te rekenen of de boeterente opweegt tegen het financiële voordeel dat u hebt op het moment dat u de hypotheek oversluit. Op internet zijn diverse tools te vinden die uw boeterente kunnen berekenen.

Houd daarnaast ook rekening met extra kosten de u betaalt voor het nieuwe hypotheekadvies, de taxatie van de woning, de notaris en – indien u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt – 0,7 procent van de hypotheeksom aan afsluitkosten.

Voordat u naar de bank rent en uw hypotheek afsluit, is het verstandig eerst zelf vooronderzoek te doen, eventueel samen met een financieel adviseur.