Het wordt weer kouder in Nederland. En met de stijgende energieprijzen wilt u liever de kachel niet steeds een tandje hoger zetten. Een extra trui of deken is altijd een goed idee, maar u wilt de kou het liefst gewoon buiten houden. Isoleren van uw woning is dan een heel goed idee. Welke isolatiematerialen zijn er en waar gebruikt u ze voor?

Hoe werkt isolatiemateriaal?

Isolatiemateriaal werkt op twee manieren. Traditioneel isolatiemateriaal werkt op basis van warmtegeleiding. Door het plaatsen van deze isolatie duurt het lang voordat de warmte door de muur naar de andere kant trekt. Deze manier van isoleren wordt het meest gebruikt en ziet u heel veel terug in de woningbouw. Een andere manier van isoleren is op basis van straling waarbij de stralingswarmte wordt teruggekaatst door het gladde en glimmende oppervlak van het materiaal. Het zorgt ervoor dat er minder warmte vanuit het materiaal wordt uitgestraald. Deze manier van isoleren ziet u bijvoorbeeld bij radiatorfolie. Deze twee manieren worden steeds vaker gecombineerd door traditioneel isolatiemateriaal te voorzien van een glimmende en gladde laag.

Welke soorten isolatiematerialen zijn er?

Welk soort isolatiemateriaal u het beste kunt gebruiken, hangt vooral af van de plek waar u het wilt gebruiken. Er is een ruime keuze aan soorten materiaal. Onderstaand de meest gebruikte materialen.

  • Minerale wol: dit isolatiemateriaal kenmerkt zich door zijn flexibiliteit waardoor het eenvoudig aan te brengen is en goed aansluit op de constructie. Daarnaast is het onbrandbaar en heeft het goede geluidswerende eigenschappen.
  • Kunststoffen: isolatiemateriaal in vaste vorm, bijvoorbeeld harde kunststofplaten. Piepschuimpanelen behoren ook tot de categorie kunststof isolatiemateriaal. Deze vorm van isolatiemateriaal is niet brandwerend en minder flexibel dan de minerale wol waardoor het precisiewerk vergt bij het plaatsen ervan.
  • Natuurlijke isolatie: hiervoor wordt bijvoorbeeld schapenwol of vlas gebruikt. Dit is isolatiemateriaal dat volledig bestaat uit natuurlijk materiaal, aangevuld met chemicaliën om rotting tegen te gaan.
  • Folie: dit materiaal wordt vaak gebruikt bij cv-ketels en werkt op basis van straling. Hierbij is het belangrijk dat er lucht zit tussen het isolatiemateriaal en de omgeving, anders werkt de folie niet. Ook moet de folie luchtdicht afgesloten worden.

Welk isolatiemateriaal gebruik ik waarvoor?

Welk materiaal gebruikt moet worden voor welke toepassing is afhankelijk van de eisen waaraan het materiaal moet voldoen. Moet het materiaal bijvoorbeeld een brandwerende functie hebben, eenvoudig en flexibel te hanteren zijn of juist erg dun qua dikte zijn. Denk ook aan bijvoorbeeld een vocht- of geluidswerende functie van het materiaal. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat verschillen qua kosten. Er is daarom niet één soort geschikt materiaal, maar ligt het geheel aan de wensen en eisen waaraan het isolatiemateriaal moet voldoen, afgestemd op de ruimte waarvoor u het gaat gebruiken.

Denkt u erover na aan de slag te gaan met het isoleren van uw woning, verdiep u dan eens in de mogelijkheden, de prijzen en de toepassingen om er zeker van te zijn dat u voor de juiste isolatie kiest en u er lekker warm bij zit deze winter.