Overbieden bij het kopen van een huis is gebruikelijk geworden. Als u niet bereid bent om meer te bieden dan de vraagprijs, zullen veel huizen voor uw neus weggekaapt worden. Pas wel op met het overbieden. Het moet u immers nog wel lukken om de financiering rond te krijgen en het is natuurlijk niet prettig wanneer u iedere maand alle euro’s bij elkaar moeten schrapen voor het betalen van de hypotheeklasten.

Zodra er een huis in de verkoop komt, is er gelijk belangstelling van veel potentiële kopers. Dat komt doordat er veel mensen op zoek zijn naar een koopwoning en er maar weinig nieuwe huizen in de verkoop komen. De huizenmarkt is overspannen. Door schaarste stijgen de huizenprijzen. Deze ontwikkeling wordt nog verder aangejaagd door het overbieden op huizen. Helaas moet u hierin mee als u wilt kopen.

Hoeveel kunt u maximaal aan hypotheek krijgen?

Op twee manieren is er een maximering van het bedrag dat u kunt lenen. Ten eerste op basis van het inkomen. Een bank wil u tot een bepaald bedrag lenen gebaseerd op uw inkomen en bepaalde uitgaven worden hiermee verrekend. Schulden, alimentatie en een private leaseauto verlagen bijvoorbeeld het bedrag wat u maximaal op uw inkomen kunt lenen. De tweede maximering is gekoppeld aan het huis dat u koopt. U kunt maximaal 100% van de waarde van het huis aan hypotheek krijgen. Het feit dat u een bepaald bedrag voor een huis wil geven zegt nog niet dat de waarde van het huis in de praktijk niet lager is. Dat vraagt om een nadere uitleg.

Wat is het huis volgens de taxateur waard?

U koopt een huis met als vraagprijs €350.000. Om ervoor te zorgen dat u mag kopen, biedt u €380.000 voor het huis. Dit volledige bedrag wilt u financieren met een hypotheek. Voor het regelen van de hypotheek heeft u een taxatie nodig waaruit blijkt dat de waarde €380.000 is. Als blijkt dat de taxateur de waarde van het huis inschat op bijvoorbeeld €350.000, is dit ook de maximale hypotheek. In dat geval zit u dus met een financieel gat van €30.000.

Met eigen geld heeft u meer mogelijkheden

Voor het kopen van een huis heeft u eigen geld nodig. Daar komt u niet onderuit, want u moet kosten dragen die u niet kunt financieren. Het gaat bijvoorbeeld om advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en eventueel de overdrachtsbelasting (voor kopers tot 35 jaar kan er een vrijstelling gelden). Met extra eigen (spaar)geld of geld uit de overwaarde van uw te verkopen huidige woning, heeft u meer mogelijkheden bij het overbieden.

Potentiële kopers met kapitaal achter de hand hebben een groot voordeel

De verhouding tussen starters op de huizenmarkt en doorstromers (met een te verkopen eigen huis) is scheef. Doorstromers kunnen de overwaarde uit de huidige woning inzetten bij het kopen van de volgende woning. Hierdoor kunnen ze flink overbieden. Deze mogelijkheid hebben starters niet.

Bied niet boven uw budget

Door de omstandigheden op de huizenmarkt moet u mogelijk boven uw budget bieden, maar pas daarmee op. Banken willen u niet meer bieden omdat u van mening bent dat het kopen van een huis u een buitenkansje biedt. Bied ook niet meer dan eigenlijk mogelijk is. Als u maximaal €1.000 per maand kunt besteden aan het wonen, breng dan geen bod uit waardoor u hogere hypotheeklasten krijgt. U zit namelijk tot 30 jaar aan de hogere maandlast vast.

Overleg met uw aankoopmakelaar waar voor u de kansen op de huizenmarkt liggen. Mogelijk past een klushuis goed binnen uw mogelijkheden of u kunt uw zoekgebied verruimen.