De woningmarkt staat onder druk en met name de starters (woningkopers tot 35 jaar) trekken aan het kortste eind. Uit de ING Woonindex komt naar voren dat starters zich dan ook aardig zorgen maken. 60% zet vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van een koopwoning. Daarnaast hebben starters vaker een volledige hypotheek nodig om een koopwoning te kunnen financieren dan doorstromers.

8% meer hypotheekaanvragen

Opvallend is dat het aantal hypotheekaanvragen van starters aardig is toegenomen, sinds januari zijn er 8% meer aanvragen geweest. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland zijn de aanvragen het hardst gestegen, namelijk met 21%, 17% en 14%. Het lijkt er dus op dat starters voordeel hebben van enkele maatregelen die sinds begin 2021 van toepassing zijn. Toch wil dit nog niet meteen zeggen dat de toekomst van de starters er rooskleurig uitziet.

Gemiddeld hypotheekbedrag steeds hoger

De woningprijzen zijn inmiddels al meer dan een jaar aan het stijgen. Logischerwijs stijgt dus ook het gemiddelde hypotheekbedrag dat nodig is om een koopwoning te kunnen financieren. Starters tussen de 25 en 35 jaar vroegen in januari en februari van dit jaar gemiddeld een hypotheekbedrag van €301.000 aan, vorig jaar lag dit bedrag in diezelfde maanden nog op €261.000. Het gemiddelde hypotheekbedrag is landelijk gestegen, maar er zijn regionaal wel flinke verschillen te zien. In Drenthe valt het gemiddelde hypotheekbedrag met €234.000 het laagst uit. Amsterdam spant de kroon met een gemiddeld hypotheekbedrag van €411.000.

Starters in de Randstad mogen diep in de buidel tasten

Per 1 april 2021 is de overdrachtsbelasting voor woningen van €400.000 terug ingevoerd. Michel van den Akker, directievoorzitter van de Hypotheker, is bang dat dit binnen de Randstad zal zorgen voor een oneerlijke behandeling van starters. Er is landelijk sprake van een woningtekort, maar zeker in de Randstad is er een flink gebrek aan starterswoningen. Doordat er op korte termijn ook geen zicht is op een flink aantal nieuwbouwwoningen, zullen de prijzen van koopwoningen verder blijven stijgen. Starters in de Randstad moeten daardoor al snel een bedrag van €400.000 op kunnen hoesten om aan een koopwoning te komen.

Hoe duur is uw provincie?

Wilt u graag weten hoe hoog het gemiddelde hypotheekbedrag in uw provincie is? Neem dan eens een kijkje op de website van de Hypotheker.