Het is volop in het nieuws. We moeten met z’n allen van het gas af. In 2050 moeten zelfs alle 7,7 miljoen woningen van het gas af zijn. Er zijn verschillende manieren om van het gas af te komen. Een daarvan is de warmtepomp. Maar is deze al klaar voor gebruik of kunt u beter even wachten?
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt kort gezegd warmte van buiten naar binnen. Hij haalt de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie om uw huis er vervolgens weer mee te verwarmen. Het omzetten van deze energie kost uiteindelijk ook energie waardoor het stroomverbruik van uw woning toeneemt, maar het gasverbruik neemt wel af. Het is een mooie manier van opwekken van stroom en er zijn inmiddels ook diverse warmtepompen beschikbaar en verschillende methoden om de lucht om te zetten in energie.
Verlagen gasverbruik
Het grootste voordeel van de warmtepomp is natuurlijk dat u uw gasverbruik verlaagt en uw gasrekening daalt. U bent klaar voor de toekomst en het kan zelfs zijn dat uw huis in waarde stijgt. Klinkt mooi en genoeg redenen om er een aan te schaffen toch? Zeker, maar het is altijd goed om een aantal overwegingen in ogenschouw te nemen.
Hoge aanschafprijs
Zodra u zich gaat verdiepen in de warmtepompen valt de prijs direct op. De aanschaf is een behoorlijke investering. Uiteraard is dit afhankelijk van het type en soort, maar de aanschaf ligt ergens tussen de 4.000 en 15.000 euro. Terwijl de kosten voor een HR-ketel gemiddeld zo’n 1.500 euro bedragen. Er zijn echter wel subsidies en premies beschikbaar die worden toegekend bij de aanschaf van een warmtepomp.
Geluidsoverlast
De ventilatoren van de buitenunit van een warmtepomp produceren geluid. Woont u in een woonwijk, dan kan het zijn dat niet alleen u, maar ook uw buren last kunnen hebben van het geluid. Hebben meerdere buurtbewoners een warmtepomp, dan produceren zij met elkaar dermate veel geluid dat geluidoverlast niet tegen te gaan is. Bespreek daarom altijd het plaatsen van de warmtepomp met uw directe buren om geschillen te voorkomen.
Plaatsing van de warmtepomp
De warmtepomp neemt behoorlijk wat ruimte in beslag en is daarom niet altijd geschikt voor iedere ruimte en woning. Niet alleen de omvang is van belang, ook de isolatie en ventilatie van de ruimte is bepalend bij het plaatsen van de warmtepomp in de daarvoor bestemde ruimte. Houd ook rekening met een ruimte van ongeveer een vierkante meter die de buitenunit in beslag neemt. Voor het beste rendement moet niet alleen de ruimte waar de ketel komt te staan geïsoleerd zijn, dit geldt eigenlijk voor de gehele woning.
Lage temperaturen
Verder werken warmtepompen op lagere temperaturen. Dit houdt in dat de oppervlakte van de radiatoren of uw vloerverwarming groter moet zijn om de lagere temperatuur op te kunnen vangen. Ook het opwarmen gebeurt langzamer. Dit is ook de reden dat de woning goed geïsoleerd moet zijn, zodat warmteverlies tot een minimum wordt beperkt en het rendement van de pomp optimaal wordt benut.
Een warmtepomp is zeker een goed idee om het gasverbruik te verminderen. Op dit moment zitten er echter nog wel wat haken en ogen aan de aanschaf, installatie en het gebruik van de pomp. Bepaal voor uzelf of dit het juiste moment is voor de aanschaf van een warmtepomp of dat een volgende generatie wellicht meer oplevert.