De winter is in aantocht. En die winter kan een hoop schade aanbrengen in en om het huis. Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor, terwijl wij daar in Nederland nog niet op bedacht zijn. Hoe voorkomt u schade door extreem winterweer?

Etreme kou

Een Elfstedentocht willen we stiekem allemaal nog wel een keer. Dat is een mooi gevolg van extreem koud weer. Helaas hebben vooral leidingen en andere waterrijke plekken in en om je huis veel te lijden onder extreme kou. Bevriezing van leidingen, met een lek als gevolg, komt bij extreme kou vaak voor. Denk daarom altijd aan de volgende handelingen:

  • Dek de leidingen in onverwarmde ruimtes af met dekens of isolatiemateriaal.
  • Laat weinig gebruikte waterleidingen leeglopen en tap ook de buitenkraan op tijd af.
  • Stel thermostaatkranen op radiatoren nooit lager dan één in of gebruik de vorststand.
  • Sluit radiatorkranen nooit helemaal.
  • Zet de thermostaat ’s nachts niet lager dan 16 graden Celsius.

Bij extreem aanhoudende kou kunt u soms niet voorkomen dat de leidingen toch bevriezen. In dat geval is het belangrijk dat u de hoofdkraan van het water afsluit en voorzichtig de bevroren leidingen probeert te ontdooien. Controleer op eventuele lekkage op het moment dat de leidingen zijn ontdooid. Meld de schade bij de verzekeraar en overleg welke vervolgstappen genomen moeten worden. Ga niet voor die tijd al zelf aan de slag, hooguit om meer schade te voorkomen.

Hagelschade

Hagelstenen zo groot als tennisballen. U wilt ze in de eerste plaats niet op uw hoofd krijgen, maar ook zeker niet op de auto of andere bezittingen. De schade die hagel kan aanrichten is soms groter dan we vooraf kunnen bedenken. Heeft u hagelschade? Maak altijd foto’s waarop de schade duidelijk te zien is en meld de schade vervolgens bij de verzekeraar of uw tussenpersoon. Ook hiervoor geldt dat u niet gaat repareren, voordat u contact hebt opgenomen met de verzekeraar.

Sneeuwschade

Een witte Kerst hebben we al een tijdje niet meer gehad, maar er valt ieder jaar wel een paar dagen wat sneeuw in ons land. Vaak is het niet veel, maar in uitzonderlijke gevallen genoeg om schade aan te richten. Bijvoorbeeld aan daken of wanden door opgewaaide sneeuw, waarbij de druk te groot wordt en de daken of wanden bezwijken. Maar ook smeltwater of stuifsneeuw, dat door kieren en gaten binnendringt door invloed van de wind, kan vervelende gevolgen hebben. Ook hiervoor geldt dat schade altijd direct gemeld moet worden aan de verzekeraar, eventueel onder begeleiding van foto’s waar de schade duidelijk op is te herkennen.

Laten we hopen op een mooie winter, zonder al te veel schade.