Kerst staat voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is om die prachtige kerstboom in huis te halen. Niets brengt meer warmte en sfeer dan een mooi versierde boom. Om ervoor te zorgen dat uw boom tot de laatste kerstdag of nog langer straalt, zijn er enkele eenvoudige tips die u kunt volgen. Van het kiezen van het juiste type boom tot het geven van de beste verzorging.

Kies het juiste type kerstboom

Het begint allemaal met de juiste keuze in bomen. Wilt u een boom die zijn naalden langer behoudt? Kies dan voor een Nordmannspar. Deze variant staat bekend om zijn stevige naalden en minimale naaldverlies, waardoor hij langer mooi blijft. Hebt u liever de klassieke dennenboomgeur? Ga dan voor een Fraserspar. Wat u ook kiest, let op een gezonde groene kleur en vermijd bomen met uitgedroogde of vergeelde naalden.

Snijd de stam opnieuw aan

Zodra u de perfecte boom hebt gevonden, is het tijd om de stam opnieuw aan te snijden. Een verse snede zorgt ervoor dat de boom water beter kan opnemen. Maak de snede schuin, ongeveer 2 cm boven de oorspronkelijke snede. Dit opent de vaten van de stam en stimuleert de wateropname. Plaats de boom vervolgens zo snel mogelijk in een waterreservoir om uitdroging te voorkomen.

Hydrateer regelmatig

Net als wij hebben kerstbomen water nodig om fris en levendig te blijven. Zorg ervoor dat de waterstand in het reservoir altijd voldoende is. Een algemene richtlijn is één liter water per dag per meter hoogte van de boom. Controleer dagelijks de waterstand, vooral in de eerste paar dagen nadat de boom is geplaatst, omdat deze dan meer water kan opnemen.

Houd de boom koel

Kerstbomen houden niet van extreme hitte. Plaats uw boom daarom niet te dicht bij radiatoren, open haarden of andere warmtebronnen. Ook direct zonlicht kan funest zijn voor de houdbaarheid van de boom. Een koele kamer met een constante temperatuur zorgt ervoor dat uw kerstboom langer zijn naalden behoudt en er fris uitziet.

Vermijd tocht en droge lucht

Tocht en droge lucht kunnen de gezondheid van uw kerstboom negatief beïnvloeden. Zet de boom niet in de buurt van deuropeningen, ramen of luchtroosters. Als de lucht in uw huis te droog is, overweeg dan het gebruik van een luchtbevochtiger om een optimale vochtigheidsgraad te behouden. Dit voorkomt dat de naalden van uw boom uitdrogen en voortijdig vallen.

Met de juiste keuze van boom en een beetje aandacht voor verzorging, zorgt u ervoor dat uw kerstboom tot ver na de feestdagen zijn pracht behoudt.