We hebben ze allemaal wel eens voorbij zien schieten. Zilvervisjes. Tussen stapels oud papier, achter de bank, maar ook gewoon rennend over de muur. Vliegensvlug zijn ze en ze geven altijd een onfris gevoel. Niemand wil ongewenste huisdieren. Hoe komt u van deze beestjes af?

Vieze woning

Zilvervisjes zijn, zoals de naam al verklapt, zilverkleurige insecten die u vooral tegenkomt in vochtige en donkere ruimtes. Ze zijn ongevaarlijk voor de menselijke gezondheid en ze dragen ook geen ziekteverwerkers met zich mee. In de getale waarin wij ze vaak in huis vinden, richten deze beestjes ook geen directe schade aan. Toch willen we er graag vanaf, omdat ze ons toch het gevoel van een vieze woning geven. Dat terwijl de zilvervisjes zowel in schone als in minder schone woningen te vinden zijn.

Klimaat

Zilvervisjes gedijen het best in goed geïsoleerde woningen, daarom hebben vaak nieuwbouwwoningen meer last van deze beestjes dan de iets minder goed geïsoleerde woningen. In de nieuwbouwwoning blijft het vaak warmer en vochtiger. Een perfect klimaat voor het zilvervisje is een ruimte met een temperatuur van 25 graden en een luchtvochtigheid van 25 procent.

Natuurlijke manier van bestrijden

Om af te komen van de zilvervisjes, kunt u de chemische bestrijdingsmiddelen gewoon laten staan. Een natuurlijke manier van bestrijden is sowieso beter voor mens en natuur. De zilvervisjes leggen hun eieren, dat kunnen er honderd per keer zijn, in kieren en naden van de woning. Na gemiddeld vier weken komen deze eieren uit. Een chemische spray verlost u van de huidige zilvervisjes, maar niet van de eitjes die ze leggen. Zo loopt u altijd achter de feiten aan.

Luchtvochtigheid verlagen

Om de zilvervisjes uit uw woning te krijgen, moet u het probleem bij de bron aanpakken. Wanneer u in uw woning een lage luchtvochtigheid en temperatuur creëert, zullen de huidige zilvervisjes en de gelegde eitjes niet overleven. Door te ventileren, pakt u de luchtvochtigheid aan en hebt u de bron te pakken. Zorg verder dat naden en kieren in u woning dicht zijn. Dan hebben zilvervisjes geen kans zich daar te nestelen om eitjes te leggen. Het afdrogen van de badkamer helpt ook om de luchtvochtigheid van de woning te laten dalen. Als laatste kunt u nog vochtvreters in uw woning plaatsen.