U hebt uw droomhuis op het oog. U merkt alleen dat het ook het droomhuis is van heel veel anderen. De verkoper besluit daarom over te gaan op bieden bij inschrijving. Hoe maakt u dan toch nog kans op deze woning?

Recht van gunning

Bieden bij inschrijving gebeurt wanneer er veel gegadigden zijn voor de woning en de koper niet meer op basis van de biedingen een eerlijke keuze kan maken, omdat er meerdere geïnteresseerden zijn die de vraagprijs of zelfs meer bieden. De verkoper laat daarom iedereen binnen een gestelde termijn één bod doen. De verkoper gaat nu dus niet meer met één koper onderhandelen, maar geeft meerdere mensen kans op de woning. Nu gaat het niet meer per se om het uitbrengen van het hoogste bod, maar kijkt de verkoper ook naar andere voorwaarden en behoudt hij het recht van gunning.

Opvallen

Hoe zorgt u er nu voor dat de verkoper u de woning gunt? U moet ervoor zorgen dat u positief opvalt met uw bod. En dat doet u door heel specifiek te zijn met het bod. Waar anderen snel geneigd zijn op ronde bedragen te zitten, bijvoorbeeld 300.000 euro, laat u uw bod opvallen door juist een niet afgerond bedrag te benoemen, bijvoorbeeld 301.179 euro. Hoe u aan dat bedrag komt? Dat is een speciale datum voor uw speciale huis. Als dat geen geluk brengt…

Voorwaarden

Verder valt u op met de voorwaarden. Als u van tevoren weet of kunt inschatten of de verkoper geen haast heeft met de verkoop, omdat hij bijvoorbeeld nog geen andere woning heeft, maak de datum van overdracht dan niet te krap. Speel in op de behoefte van de verkoper, voor zover u die weet. Nog mooier is dat u flexibel bent voor wat betreft de overdracht. Het achterwege laten van het voorbehoud van financiering of de bouwkundige keuring kan ook een echte pre zijn. Kies hiervoor alleen als u zeker weet dat u de financiering rondt krijgt en u de staat van de woning al eens hebt kunnen bekijken. U loopt echter altijd een risico.

Persoonlijk

Omdat de verkoper nu op basis van gunning de woning mag verkopen, is het belangrijk dat u hierop inspeelt. U wilt dat de verkoper u de woning gunt. Het verkopen van een woning kan soms best emotioneel zijn, geef bij u inschrijving aan wat u van plan bent met de woning en waarom u er op bent gevallen. Klinkt emotioneel? Misschien, maar het kan wel helpen. Wees bij de inschrijving persoonlijk. Dan kan de koper inschatten of hij u in het nieuwe huis ziet wonen en dat draagt bij aan een verhoogde gunfactor.

Stel u zou uw huis verkopen via inschrijving. Aan wie gunt u uw woning dan het meest en waarom? Houd dit in gedachten op het moment dat uw het bod uitbrengt, het gaat u zeker helpen.