Wat houdt waardebepaling van mijn woning in?

Liesbeth: “Een waardebepaling van de woning is iets anders dan een taxatie. Bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald middels een rapport dat wordt opgesteld door een gecertificeerd taxateur. De taxateur neemt zeer uitgebreid alle eigenschappen van de woning onder de loep en geeft daar vervolgens een waarde aan. Al deze waarden worden in een officieel rapport vastgelegd. Voor een taxatierapport betaalt u gemiddeld tussen de 0,17 en 0,20 procent van de getaxeerde waarde.

Een waardebepaling zit iets anders in elkaar. Bij een waardebepaling wordt er door de makelaar een ruwe schatting afgegeven van de waarde van uw woning. Een waardebepaling is een door de makelaar opgestelde verklaring waarin de totale oppervlakte van de woning en een vraagprijsadvies worden afgegeven. Een waardebepaling is dus veel minder uitgebreid dan een taxatierapport. Veel makelaars bieden een waardebepaling gratis aan.

Wanneer kiest u voor een taxatierapport en wanneer voor een waardebepaling? Een waardebepaling is waardevol omdat u snel en goedkoop achter de ‘ruwe’ waarde van uw woning komt. Dit is handig omdat u bijvoorbeeld graag wilt weten of er overwaarde op uw huis zit. Maar ook omdat u verhuisplannen voor de toekomst wilt gaan maken en u graag wilt weten hoe wild deze dromen mogen zijn. Bij een waardebepaling krijgt u de gegevens boven tafel die iets vertellen over de exacte afmeting van de woning en kadastrale gegevens. En dat kan handig zijn als u wilt gaan verkopen. Een taxatierapport is nodig als u een hypotheek wilt gaan aanvragen bij de bank. Dan wordt alleen een officieel taxatierapport, goedgekeurd door de NWWI, aanvaard.”