Tijdens corona hebben we geleerd hoe belangrijk hygiëne eigenlijk is. Om met de woorden van minister-president Rutte te spreken: we wassen onze handen kapot. Maar met de hygiëne in het huis valt er nog wel wat winst te behalen. Onzichtbare bacteriën en vuil die zich ophoopt op plekken die we tijdens de schoonmaak vaak (misschien zelfs altijd) overslaan. Deze acht plekken woorden vaak vergeten of verwaarloosd.

#1 Lichtschakelaars

U staat er niet bij stil, maar hoeveel handen zitten er dagelijks aan uw lichtschakelaars? Die van uzelf, uw partner, kinderen. Maar ook vrienden die u over de vloer hebt, familie, vrienden van uw kinderen. Een ding weet u zeker: dat de lichtschakelaars niet meer smetteloos zijn, is een feit. Een goede reinigingsbeurt kunnen ze wel gebruiken. In deze categorie vallen trouwens ook de deurklinken. En helemaal die aan de binnenkant van de wc. Die moeten vanaf nu standaard op uw lijst komen te staan.

#2 Wc

De wc? Ja, de wc. Natuurlijk maakt u die minimaal één keer in de week schoon. Maar maakt u hem ook écht schoon? Eerlijk, hoe vaak komt u onder de rand van de wc-pot met een sponsje of een doekje? Als u dan toch met de wc bezig bent, neem dan direct de onderkant van de wc-pot mee. Spetters en knoeiers veroorzaken druppels op de buitenkant van de pot en zelfs druppels op de achterwand.

#3 Prullenbakken

Op zich een plek die logischerwijs makkelijk vies wordt. In een prullenbak, helemaal die in de keuken, verdwijnen nog wel eens etensresten naast de zak. Ook door een gat in de zak belandt er toch nog troep in de bak. Door de prullenbak na het vervangen van de zak ook nog even te reinigen met een vochtige doek, voorkomt u eventueel nare geurtjes en zelfs ongedierte.

#4 Huishoudelijke apparaten

Dat u zo nu en dan uw koffiezetapparaat even moet schoonmaken, zit er wellicht standaard bij u in. Maar denkt u ook aan het ontkalken van uw waterkoker? Of het verwijderen van de kruimels uit uw broodrooster. Maak dan ook gelijk de platen van uw tosti-ijzer even schoon. Ook de grote huishoudelijke apparaten als uw koelkast en oven verdienen een regelmatige schoonmaakbeurt. Al is het alleen al om de levensduur ervan te verlengen. En als u toch bezig bent, neem dan ook de onderkant van de apparaten even mee. Even optillen, doekje eronder en klaar.

#5 Tandenborstel en -houder

Aangeraden wordt om minimaal tweemaal daags te poetsen. Een goede gewoonte natuurlijk en gezond voor tanden en tandvlees. Het is daarbij wel belangrijk dat uw tandenborstel zo fris mogelijk is. Er verdwijnen een hoop bacteriën in de opzetborstels van de elektrische tandenborstel. En wat dacht u van de onderkant van de beker waarin de tandenborstel gezet worden? Een frisse poetsbeurt begint bij een goede schoonmaakbeurt.

#6 De bank

De plek waar het toch allemaal wel gebeurt. De visite zit erop, u hangt erop, de kinderen eten erop en de hond kwijlt erop. Een grote bron van bacteriën dus. Er zijn tegenwoordig stoffen die u heel goed kunt reinigen. Die vuil afstoten en met een natte doek, zonder blijvende vlekken, zijn af te nemen. Hebt u niet zo’n bank, dan doet een stofzuiger ook al wonderen. Met een speciaal opzetstuk, bedoeld voor stof, zuigt u de kruimels, haren en andere viezigheid zo op. Vergeet vooral de naden niet en neem uw kussen ook direct mee. Nog beter is het om de kussenhoezen met regelmaat even in de wasmachine te gooien.

#7 Planten

Planten zijn een gezonde aanvulling van uw woning. Planten brengen niet alleen sfeer, ze zorgen ook voor extra zuurstof in de ruimte. Mits ze schoon zijn. Planten, helemaal die met de grote bladeren, vangen namelijk ook veel stof. Door ze met een zachte doek af te nemen of even buiten te zetten en nat te maken, ontdoet u de plant van het stof. Hiermee kunnen ze weer meer licht opnemen en blijft de plant gezonder.

#8 Stofzuiger

De stofzuiger is een noodzakelijk attribuut bij iedere schoonmaakbeurt. Om deze optimaal in te kunnen zetten is het belangrijk dat de stofzuiger van zichzelf ook schoon is. Niet eens zozeer van de buitenkant, maar wel van de binnenkant. Vervang de zak tijdig om nare geurtjes te vermijden. Zorg dat de koppen schoon zijn, zodat er geen vuil achterblijft en houd de slang altijd vrij van vuil.

Laat de lente maar beginnen, uw huis is er klaar voor.