Helaas heeft het gazon de winter niet overleefd. Kale plekken en te veel onkruid heeft u doen besluiten de schop erin te zetten en een nieuw gazon aan te leggen. Wat is nu de beste manier om snel weer van een groene grasmat te genieten?

Stap voor stap een nieuw gazon
De beste tijd om een gazon aan te leggen is in het voorjaar of het najaar. Het gras moet namelijk in de zomer sterk genoeg zijn om bestand te zijn tegen hitte en het reguliere gebruik. De volgende tips moeten u op tijd een nieuw en sterk gazon geven waar u de komende jaren weer van kunt genieten.

  1. Begin eraan in één van de twee meest geschikte periodes van het jaar, of tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober.
  2. Spit de bovenste 30 cm om, maak de kluiten goed los en verwijder storende zaken als stenen en afval. Verwijder ook de wortels van alle onkruiden.
  3. Als u tuinverlichting rondom of in het gazon wilt hebben, leg dan voor de aanleg de benodigde elektriciteitskabels in de grond.
  4. Breng de zuurgraad (pH) van de bodem op peil door deze te bekalken. Gebruik hiervoor 1 tot 1,5 kg kalk per 10 m². Dat bevordert de opname van voedingsstoffen en de ontwikkeling van een sterke grasmat.
  5. Verbeter vervolgens de bovenste 10 cm grond met een organische bodemverbeteraar: schep per 100 m2 gazon ongeveer 1m3 bodemverbeteraar door de grond heen.
  6. Maak vervolgens de grond nat en laat het 2 tot 3 weken braak liggen. Zo krijgt de grond kans om in te klinken. In deze periode moet wel steeds het opkomende onkruid verwijderd worden.
  7. Kies het juiste soort graszaad. Houd daarbij in de eerste plaats rekening met de functies die het gazon moet vervullen. Er zijn 3 verschillende soorten gazon: siergazon (niet geschikt voor intensief gebruik), speelgazon (een zacht, maar sterk gazon dat zichzelf snel herstelt), schaduwgazon (gras dat groeit in een schaduwrijke omgeving). Zaai de helft in de lengterichting van het gazon de andere helft er dwars overheen.
  8. Hark het graszaad oppervlakkig in (maximaal 1,5 cm diep) en druk de bodem aan met een rol.
  9. Houd de toplaag voldoende vochtig zolang het kiemingsproces duurt. Dat bevordert een vlotte en gelijkmatige opkomst.
  10. Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprietjes 8 tot 10 cm hoog zijn. Stel de messen van de machine tijdens de eerste maaibeurten in op 5 cm of hoger.

Graszoden of zaad
Een gazon kan worden aangelegd met graszoden of zaad, het resultaat is op de lange termijn hetzelfde. Een gazon met graszoden is duurder maar is met 4 weken al beloopbaar, een gazon met zaad is pas na 2-3 maanden beloopbaar. Als het gras intensief gebruikt wordt, kan deze periode oplopen tot 6 maanden. Houd hier rekening mee wanneer u een keuze voor het aanleggen van uw gazon maakt.

Het aanleggen en onderhouden van een gazon is best een klus, maar zeker de moeite waard als u een lange tijd wilt genieten van een mooi groen gazon onder uwe voeten.