U heeft (eindelijk!) de woning van uw dromen gevonden en binnenkort staat de bezichtiging gepland. Zo’n bezichtiging kan best overweldigend zijn. Stel de juiste vragen zodat u niet alleen gecharmeerd raakt van die prachtige glas-in-lood raampjes, maar ook op de hoogte bent van bijvoorbeeld de bouwkundige staat en de reden van verkoop. Met deze vragen komt u goed beslagen ten ijs.

Met beide benen op de grond

In de huidige woningmarkt is het aanbod te koop staande woningen beperkt. Heeft u eindelijk een woning gevonden die aan uw wensen voldoet, dan kan het koopproces in een sneltreinvaart verlopen. Een goede voorbereiding is dus essentieel wanneer u op huizenjacht gaat. Maak een afspraak met een financieel adviseur om in kaart te brengen welk budget u tot uw beschikking heeft. En zorg dat u goed beslagen ten ijs komt tijdens een bezichtiging zodat u met beide benen op de grond de juiste keuzes kan maken.

Waarom wordt de woning verkocht?

De reden waarom een woning te koop staat kan voor u als potentiële koper van groot belang zijn. Willen de eigenaren bijvoorbeeld groter wonen door aanstaande gezinsuitbreiding dan kan het zijn dat een aanvaardingsdatum in de nabije toekomst belangrijk voor hen is. Maar ook onenigheid met de buren of te veel onderhoud aan de woning kan een reden van vertrek zijn.

Wie worden mijn buren?

Wanneer u een woning betrekt, krijgt u de buren er gratis bij. Vraag de makelaar dus naar informatie over de overige bewoners uit de straat en met name over de naaste buren. Hoe zijn de gezinssamenstellingen, hoe wordt er met elkaar omgegaan? Wanneer uw toekomstige buurjongen een fanatieke drummer is, dan bent u hier ongetwijfeld het liefst zo snel mogelijk van op de hoogte. Bent u op zoek naar een appartement, dan is het belangrijk om te weten of er een actieve Vereniging van Eigenaren is.

Gebreken?

Verkopers en makelaars hebben een informatieplicht, maar als koper heeft u ook een onderzoeksplicht. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van de bouwkundige staat van de woning. Kijk tijdens de bezichtiging goed of u bijvoorbeeld vochtplekken of scheuren tegenkomt en vraag de makelaar naar de oorzaak hiervan. Zeker wanneer u een oudere woning koopt is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Bij het plaatsen van een bod zou u dit ook als ontbindende voorwaarde kunnen opnemen.

Hoe duurzaam is de woning?

Naast de maandelijkse hypotheeklasten is het ook belangrijk om vooraf een inschatting te kunnen maken van de kosten die u straks kwijt bent aan gas en elektra. Vraag dus altijd naar het energielabel van de woning. Een duurzame woning laat niet alleen een kleinere ecologische footprint na, maar zorgt ook voor lage(re) maandlasten.

Wat blijft achter?

Wordt er niets afgesproken, dan wordt een woning in principe kaal opgeleverd. Het kan zijn dat een koper roerende zaken (denk aan gordijnen, verlichting of vloeren) wil achterlaten in de woning. Vraag de makelaar daarom naar de lijst met roerende zaken en maak duidelijke afspraken over wat u wel of juist niet wil overnemen van de verkoper.

Objectieve blik

Zonder emotie, met een objectieve blik kijken naar misschien wel uw toekomstige woning, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het heel belangrijk om kritisch te kijken zodat u alle plus- én minpunten van de woning goed in kaart kan brengen. Onze tip; neem een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar weet precies waar u op moet letten tijdens een bezichtiging én is de aangewezen persoon als het op onderhandelen aankomt. Informeer gerust eens – geheel vrijblijvend natuurlijk – naar onze mogelijkheden. Wij zijn u graag van dienst!