Wanneer u een dakterras hebt, bent u over het algemeen iets beperkter als het gaat om de keuze van uw planten. Bij gebrek aan grond, bent u immers gebonden aan potten en bakken om uw dakterras te voorzien van het nodige groen. Welke oplossingen lenen zich nu perfect voor uw dakterras?

Dakconstructie

In de eerste plaats moet u rekening houden met de constructie van het dak voordat u besluit welke potten en planten u wilt plaatsen. Met het oog op instortingsgevaar kunt u op een dak niet kilo’s aan aarde, stenen en zware bomen plaatsen. U zult in uw keuze dus rekening moeten houden met het gewicht van de materialen die u gebuikt, maar ook zeker met het gewicht van de planten.

Schaaltekening

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden is het handig eerst te beginnen met het maken van een schaaltekening van uw dakterras. Hoe groot is uw dakterras, hoeveel ruimte hebt u nodig voor het zitgedeelte en hoeveel hebt u dan nog over voor de beplanting? Op basis daarvan kunt u een keuze gaan maken voor de potten en bakken die u wilt gebruiken.

Potkeuze

Kies voor potten en bakken die winterhard zijn. Dan hoeft u deze in de winter niet binnen te zetten. Terracottapotten zijn niet winterhard en de kans is erg groot dat deze kapot vriezen. Daarnaast zijn deze potten ook zwaarder dan bijvoorbeeld potten van kunststof. Op een dakterras waait het ook vaak harder dan in de tuin. Door de hoogte, maar ook omdat er vaak minder beschutting is. Kies daarom voor potten die u stevig kunt neerzetten, met een brede bodem bijvoorbeeld. Vierkante potten zijn stabieler dan ronde potten en daardoor bij uitstek geschikt voor op uw dakterras.

Boom

Wilt u graag een boom(pje) op uw dakterras, verdiep u dan goed in het soort. De door u gekozen boom kan nu het juiste formaat hebben, maar kan uitgroeien tot een boom die te zwaar kan worden voor de constructie van uw dak. Dan is snoeien en dus onderhoud van groot belang. Let er ook nu weer op dat u kiest voor een winterharde boom als u geen mogelijkheden hebt deze in de winter binnen te stallen. Voor wat betreft de pot moet deze stevig genoeg zijn om de boom ook bij een stevige wind rechtop te kunnen houden. Een kuip of vat van eikenhout is hiervoor een solide optie. Het voordeel van deze kuipen is daarnaast dat ze handvatten hebben, waardoor u ze ook weer eenvoudig kunt verplaatsen.

Potgrond

Zodra u op zoek gaat naar potgrond, merkt u snel dat u verschillende keuzes hebt, waarbij verschillende prijzen gelden. Voor de planten in uw pot maakt het eigenlijk niet uit wat u kiest, omdat de basis – oplosmest – allemaal hetzelfde is. Er zijn wel enkele verschillen waarop u uw keuze kunt baseren. Er bestaat bijvoorbeeld potgrond die water langer vasthoudt, waardoor u minder vaak uw planten hoeft te bewateren. Kies sowieso voor kleihoudende potgrond. Potgrond met heel veel turf droogt namelijk veel sneller uit.

Drainagesysteem

Zorg als laatste ook voor een goed drainagesysteem in uw potten. Bij stevige regenbuien lopen uw potten snel vol met water en als dat water niet weg kan, loopt u het risico dat de plant verdrinkt. Buitenpotten hebben daarom een gat aan de onderkant. Zorg dat deze niet verstopt raakt, op het moment dat u potgrond in de pot gooit. U kunt dit gat ‘beschermen’ door het plaatsen van bijvoorbeeld oude potscherven onderin of gewoon een laagje grind. Wordt grind te zwaar voor uw dakconstructie, dan kunt u ook kiezen voor hydrofiele korrels.

Met een paar simpele trucs is uw dakterras net zo groen als de tuin van de onderburen.