De Chelsea Chop. Dé methode waarmee u het bloeiseizoen en de afmetingen van een- en meerjarige tuinbloeiers enigszins kan beïnvloeden. Gewoon door ze aan het eind van het voorjaar nog terug te snoeien.

Afknippen

De zonnekruid staat al weelderig in bloei. Gele en rode bloemen kleuren uw perken. Het ziet er fantastisch uit. Toch is het een goed idee om deze planten eind mei of begin juni terug te snoeien. Wat? Alle knoppen afknippen en weer naar de groene korte stengels kijken? Dat is precies de bedoeling van de Chelsea Chop. Afgeleid van de Chelsea Flower Show die op hetzelfde moment plaatsvindt als de periode van het choppen.

Woekerende planten

De Chelsea Chop houdt in dat ongeveer de helft van een aantal vaste planten in zijn geheel of gedeeltelijk worden teruggesnoeid. Vooral de tuinplanten die vanuit de kluit groeien en met 1 bloem of een tros bloemen aan het eind van de takken, zijn geschikt voor de Chelsea Chop. Denk aan woekerende planten die erg hoog worden of solitair bloeien.

In toom

Zodra u eind mei of begin juni deze planten dwars doormidden chopt, zal deze plant breder gaan groeien en minder hoog worden. Hij zal tevens kleinere bloemen maken. Door het toepassen van deze methode houdt u wildgroeiers beter in toom. Het voordeel is ook dat de planten minder dun en lang zijn waardoor ze minder snel omvallen en dus minder snel behoefte hebben aan ondersteuning. De bloemen mogen dan wel kleiner zijn, het worden er wel veel meer.

Bloeitijd verlengen

Om de bloeitijd van de tuinplanten te verlengen kunt u sommige planten zelfs tot een derde terugsnoeien met behulp van een snoeischaar. Hiermee vertraagt u de groei tot ver in de zomer en ook nu blijven de planten korter en compacter. Wanneer er aan een kluit meerdere bloemen zitten, kunt u ervoor kiezen slechts een gedeelte van de kluit terug te snoeien. Ook hiermee verlengt u de bloeitijd omdat een deel van de kluit pas later tot bloei komt.

Het zal even pijn doen, maar door het toepassen van de Chelsea Chop hebt u de hele zomer plezier van een bloeiende tuin.