Girls! Nee, dit is geen feministisch pleidooi. Toch blijkt uit onderzoek dat hoogopgeleide dames domineren als starter op de woningmarkt. Ook blijkt uit ditzelfde onderzoek dat starters steeds ouder worden. Het zijn niet langer twintigers, maar dertigers en zelfs veertigers.

Ieder kwartaal doet ING onderzoek onder huizenbezitters en potentiële kopers op de woningmarkt. Uit een analyse van de bank blijkt dat maar liefst 66 procent van de starters vrouw is, met minimaal een afgeronde hbo-opleiding.

Ruim 8% Nederlandse dertigers woont nog thuis

Vijf jaar geleden was 41 procent van de starters dertig jaar of ouder. Anno 2019 is dit percentage gestegen naar 63 procent. Nog maar ruim een kwart van de kopers van een eerste huis is jonger dan dertig jaar. De woningprijzen die in de afgelopen jaren naar recordhoogte stegen, in combinatie met de aangescherpte leennormen zorgen ervoor dat werkenden maar lastig een koophuis kunnen vinden. Mede hierdoor woont ruim 8% van de Nederlandse dertigers nog thuis. Overigens verlaten vrouwen het ouderlijk nest veel eerder dan mannen.