Als woningbezitter wilt u graag goed verzekerd zijn. U hoopt er nooit gebruik van te hoeven maken, maar op het moment dat het zover is, bent u blij dat u een verzekering hebt. De opstalverzekering is een van de verzekeringen die huiseigenaren afsluiten. Uit onderzoek blijkt echter dat de opstalverzekering niet voldoende of niet op de juiste manier wordt benut. Tijd om eens te kijken naar de inhoud ervan en u ervan te verzekeren dat ook de opstalverzekering goed is geregeld.

Wat is een opstalverzekering?

Even ter opfrissing van het geheugen: de opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering, dekt opgelopen schade aan uw huis. Dat is heel kort door de bocht, aangezien er veel vormen van schade zijn. Daar zit ook direct de adder onder het gras. Want wat is nu precies gedekt en wat niet? Wederom in algemene zin dekt de opstalverzekering schade die door een ander dan uzelf zijn aangebracht aan de woning. Denk aan invloeden van buitenaf, zoals storm- of brandschade. Maar ook schade die door een ander aan de woning wordt aangebracht, bijvoorbeeld wanneer iemand de voorgevel van uw huis binnenrijdt met zijn auto.

Wat is gedekt?

Een belangrijke verzekering die toch in veel gevallen niet de juiste aandacht krijgt en waarvan veel polis eigenaren niet eens kunnen benoemen wat er nu werkelijk gedekt is en wat niet. Weet u bijvoorbeeld of uw verzekering, in geval van brand, een tijdelijk nieuw onderkomen dekt? Of dat schade aan uw tuin ook onder de polisvoorwaarden valt? En stel dat u een uitbouw plaatst, is deze dan direct meeverzekerd? Belangrijke onderdelen binnen de polisvoorwaarden met grote financiële gevolgen op het moment dat deze niet zijn meeverzekerd.

Jaarlijkse polischeck

Check daarom altijd ieder jaar opnieuw de polisvoorwaarden van uw opstalverzekering en bepaal of deze nog bij uw huidige situatie past. Vaak zijn grote aanpassingen aan uw woning namelijk niet automatisch meeverzekerd. Denk aan zonnepanelen en een uitbouw aan de woning, maar ook bijvoorbeeld na het plaatsen van een nieuwe keuken kan het zijn dat de polisvoorwaarden aangepast moeten worden. Daarnaast krijgen we steeds vaker te maken met extremere weersomstandigheden. Met als gevolg een groter risico om schade aan uw woning op te lopen door extreme regenval, tropische stormen of sneeuwoverlast.

Zorg dat uw opstalverzekering op orde is en weet wat wel en niet gedekt is om de financiële gevolgen, na opgelopen schade, zo beperkt mogelijk te houden.