Zodra u gaat verbouwen is alleen het zoeken naar een aannemer al een klus op zich. U hebt zelf geen verstand van verbouwen dus al die posten op de offerte gelooft u wel. U kijkt vooral naar de totaalprijs. Toch is het verstandig één post op de offerte heel scherp in de gaten te houden: de stelpost. Deze post kan er zomaar voor zorgen dat de verbouwing veel duurder uitvalt.

Voorlopige schatting

Of u nu gaat verbouwen, een nieuwe keuken aanschaft of uw badkamer gaat vervangen. Op de offertes die u voor deze klussen ontvangt wordt vaak met stelposten gewerkt. Een stelpost is een bedrag waarvan de aannemer nog niet helemaal zeker is. Een voorlopige schatting. Pas bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt duidelijk wat de exacte kosten van het betreffende werk bedragen.

Onzekerheid

Een stelpost valt in de praktijk niet snel lager uit dan op de offerte is begroot. Dat maakt deze post direct een grote onzekerheid bij het aangaan van de klus. Het kan zomaar zijn dat stelposten fors hoger kunnen uitvallen. Daarmee loopt u een behoorlijk financieel risico. Het advies is daarom om stelposten zoveel mogelijk te vermijden in een offerte.

Specificeren

Een aannemer kan werken met stelposten op het moment dat hij u een voorstel doet, maar bepaalde zaken nog niet helemaal helder heeft. Hoe voorkomt u dan toch dat er met stelposten gewerkt wordt? Stel dat u wilt uitbouwen en in de offerte staat een stelpost bij het plaatsen van nieuwe kozijnen. Zorg dat u, voordat u de offerte tekent, weet van welk materiaal de kozijnen moeten zijn en laat de aannemer daar zijn werkzaamheden op afstemmen. Wilt u een nieuwe keuken en komt er veel installatiewerk bij kijken? Zorg dan dat de installateur zijn werkzaamheden specificeert.

Tijd

Stelposten hoeven overigens niet alleen maar nadelig te zijn. Ze kunnen handig zijn als u bijvoorbeeld bij een nieuwe badkamer nog niet weet welke vloer u wilt hebben. Dan hebt u na het tekenen van de offerte nog tijd om een vloer te kiezen. Wilt u echter meer zekerheid en niet te veel financiële risico’s lopen, dan is het slim stelposten zoveel mogelijk te mijden in de offerte van de aannemer.

Afspraken

Is het echt onmogelijk stelposten te voorkomen, maak dan heel goede afspraken. Spreek bijvoorbeeld af dat stelposten beperkt – met slechts een bepaald percentage – mogen worden overschreden. Probeer de stelpost daarnaast zoveel mogelijk te specificeren. Welke werkzaamheden zitten er wel en welke zitten er niet in de betreffende stelpost. Alleen door het maken van duidelijke afspraken voorkomt u discussie achteraf en een veel te hoog uitgevallen eindafrekening.