Na het kopen van een huis heeft u bij veel hypotheken 30 jaar de tijd om de hypotheekschuld in te lossen. Bij het overlijden van één van de huiseigenaren, is het aan de achterblijvers om de hypotheeklasten door te betalen. Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u het financiële risico van het overlijden verzekeren. Het is niet verplicht, maar wel verstandig.

Bij het afsluiten van een hypotheek moet u ook rekening houden met de risico’s. In de loop der jaren kan er veel gebeuren waardoor het opbrengen van de maandlasten niet meer mogelijk is. Twee grote risico’s om bij stil te staan zijn het risico van het arbeidsongeschikt raken en het risico van het overlijden van (één van) de huiseigenaren. Beide risico’s kunt u verzekeren. Wij nemen u in dit artikel graag mee in het overlijdensrisico.

De overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht

In het verleden was een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij bijvoorbeeld het afsluiten van een NHG hypotheek. Deze verplichting is er nu niet meer, maar het vervallen van de verplichting wil niet zeggen dat een overlijdensrisicoverzekering niet aan te raden is. Een overlijdensrisicoverzekering is een financieel vangnet bij overlijden van (één van) de huiseigenaren. Met een dergelijke verzekering kunt u gedwongen verkoop van het huis na overlijden, voorkomen voor uw nabestaanden.

Wat zijn de financiële gevolgen van het niet verzekeren van het overlijdensrisico?

Wanneer u samen met uw partner een huis koopt, wordt de financiering waarschijnlijk ook gebaseerd op twee inkomens. Met de huidige hoge huizenprijzen komt u daar ook vaak niet onderuit. Zonder een overlijdensrisicoverzekering blijft de volledige hypotheekschuld bestaan na overlijden van één van de huiseigenaren. De achtergebleven partner moet hierdoor in staat zijn om de volledige hypotheeklasten op één inkomen te dragen. In de praktijk blijkt dat de achterblijvers het huis moeten verkopen, doordat de maandlasten onbetaalbaar zijn geworden.

Kies een overlijdensrisicoverzekering afgestemd op de behoefte

In een overlijdensrisicoverzekering die tegelijk met de hypotheek is afgesloten, wordt het uitkeringsbedrag bij overlijden vaak gebaseerd op het hypotheekbedrag. Bij overlijden binnen 30 jaar wordt de hypotheek bijvoorbeeld voor 50% of volledig afbetaald. U kunt beter samen met de hypotheekadviseur kijken welk bedrag de overgebleven partner echt nodig heeft om financieel onbezorgd te blijven wonen. Na een goed onderbouwd advies kan blijken dat een verzekerd bedrag hoger dan de hypotheekschuld wenselijk is. Of door het hebben van spaargeld, kunt u een lager bedrag verzekeren.

Tegen lage kosten een groot risico verzekeren

Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit bij overlijden vóór een bepaalde datum. Door een kleine kans op overlijden gedurende de looptijd van de verzekering, kan de maandelijkse premie voor de overlijdensrisicoverzekering erg meevallen. Voor €15 per maand kunt u vaak al een groot bedrag verzekeren. Laat de verzekering dus niet achterwege om de verkeerde redenen. U kunt met de overlijdensrisicoverzekering namelijk veel ellende voorkomen voor uw nabestaanden.