Een stoffen bank is een geweldige toevoeging aan uw woonkamer. Comfortabel, stijlvol en warm, maar het kan ook snel vies worden. Of het nu komt door gemorste drankjes, huisdieren of gewoon dagelijkse slijtage, een stoffen bank trekt nu eenmaal meer vlekken aan dan een leren bank. Maar ook een stoffen bank kunt u weer netjes krijgen. We zetten graag een paar tips op een rijtje.

Stofzuigen

Voordat u aan de slag gaat met schoonmaakmiddelen, begin met stofzuigen. Gebruik borstelhulpstukken om alle losse vuildeeltjes en stof van uw bank te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil zich in de stof nestelt tijdens het schoonmaken. Vergeet vooral de naden van de bank niet. Daar hopen kruimels, haren en andere viezigheid zich makkelijk op. Hebt u kussens en kleden op uw bank liggen? Vergeet deze dan niet te wassen.

Raadpleeg het etiket

Zodra u aan de slag gaat met schoonmaakmiddelen, controleer altijd eerst het onderhoudsetiket van uw bank om te zien welke reinigingsmethoden en -middelen worden aanbevolen. Hier vindt u belangrijke informatie over de stof en eventuele specifieke instructies voor reiniging. Kunt u deze niet vinden, probeer dan de leverancier van uw bank te bellen of Google even op het materiaal van de bank. Dan komt u erachter welke methode(n) van reinigen en welke middelen het beste geschikt zijn voor uw bank. Kunt u uw bank bijvoorbeeld stomen of moet u met sop en een spons in de weer.

Soppen maar

Kiest u voor water en sop, kies dan bijvoorbeeld voor een groene zeep. Groene zeep is een natuurlijk en mild schoonmaakmiddel waarmee u de bank prima reinigt. Baking soda in een emmer met heet water is ook een goede en effectieve optie. Zorg dat u dept in plaats van wrijft. Door te wrijven kunnen de vezels beschadigen en duwt u de vlek dieper in de stof. Gebruik altijd een schone doek en herhaal totdat de vlek verdwijnt. Verwijder vervolgens sopresten met een schone vochtige doek. Let er wel op dat de bank niet te nat wordt. Wring de spons of doek altijd goed uit, zodat het water niet te diep in de kussens trekt. Dit voorkomt schimmelgroei.

Preventieve maatregelen

Om toekomstige vlekken te voorkomen, kunt u overwegen om een beschermende spray op uw stoffen bank te gebruiken. Laat vlekken ook niet te lang zitten. Hoe langer u wacht, hoe moeilijker ze te verwijderen zijn. Dep voorzichtig vloeistoffen weg met een schone doek en schraap eventuele vaste stoffen voorzichtig weg. Werk altijd van buiten naar binnen om te voorkomen dat de vlek zich verspreidt. Regelmatig uw bank stofzuigen helpt ook om uw bank in topconditie te houden.

Het schoonmaken van een stoffen bank kan even wat tijd en moeite kosten, maar met de juiste aanpak kunt u hem er weer als nieuw uit laten zien. Onthoud altijd om voorzichtig te zijn en de instructies op het etiket van uw bank en reinigingsproducten te volgen. Met deze tips geniet u langer van uw stijlvolle stoffen bank en behoudt u tegelijkertijd een frisse uitstraling in uw woonkamer.