Asbestdaken zijn in veel oudere gebouwen nog steeds aanwezig, want het is ontzettend isolerend en brandwerend materiaal. De keerzijde van asbest is dat als het afbrokkelt er kankerverwekkende vezels vrijkomen die bij inademen ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken. Wist u dat u in sommige gevallen asbest zelf mag verwijderen? Daarmee hoeft het vervangen van uw asbestdak niet altijd heel duur te zijn.

Herkennen van asbest

Voordat u actie onderneemt, moet u weten hoe u asbest kunt herkennen. Asbest komt voor in verschillende vormen, maar op daken ziet u het meestal in de vorm van golfplaten. Met een beetje geluk staat er een code op de een-na-laatste golf van de plaat. Begint de code met de letters NT, AF, AFM, NA, AP of AV, dan zit er geen asbest in de plaat. Begint de code met AT, NF of CAF, dan hebt u minder geluk en hebt u te maken met asbest. Hebt u geen golfplaten op uw dak, dan is asbest lastiger te traceren. Asbest kan namelijk ook gemengd zijn met andere materialen wat het herkennen ervan met het blote oog onmogelijk maakt. Het kan er zelfs uitzien als gewoon cement. Als uw dak ouder is dan 1994, is de kans groot dat er asbest aanwezig is. Raadpleeg altijd een professional als u twijfelt. Zet in ieder geval nooit zomaar de zaag in uw dak. De risico’s zijn daarvoor gewoonweg te groot.

Zelf verwijderen of niet?

In de meeste gevallen moet het verwijderen van asbest gebeuren door een gecertificeerd bedrijf. In sommige gevallen mag u asbest zelf verwijderen. Dit is echter afhankelijk van de hoeveelheid en de staat van het asbestmateriaal. Het oppervlak mag in ieder geval niet groter zijn dan 35 vierkante meter. Daarnaast moet het dak met bouten zijn bevestigd en niet zijn verweerd. Ook moet u als hobbyklusser voldoen aan strikte veiligheidsvoorschriften om veilig het asbestdak te mogen verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een mondkapje en een plastic pak. Op de website van Milieu Centraal vindt u een heel stappenplan om de gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken wanneer u besluit zelf uw asbestdak te verwijderen.

Kosten onder controle houden

Een van de grootste zorgen bij het vervangen van een asbestdak is de kostprijs. Hier zijn enkele tips om de rekening binnen de perken te houden:

  1. Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij meerdere aannemers en vergelijk ze zorgvuldig. Zorg ervoor dat alle kosten, inclusief verwijdering, afvalverwerking en nieuwe dakbedekking, in de offerte zijn opgenomen.
  2. Subsidies en financiële steun: Informeer bij lokale overheden of er subsidies of financiële steun beschikbaar zijn voor het verwijderen van asbestdaken. Dit kan helpen bij het verlagen van de kosten.
  3. Planning: Plan de vervanging van uw asbestdak tijdens het laagseizoen voor dakwerkers. Dit kan resulteren in lagere arbeidskosten.
  4. Kwaliteit gaat voor kwantiteit: Kies voor hoogwaardige materialen en vakmanschap, zelfs als dat in eerste instantie duurder lijkt. Een goed geïnstalleerd nieuw dak gaat langer mee en bespaart u op lange termijn geld.

De gevolgen van nietsdoen

Het is verleidelijk om asbestvervanging uit te stellen vanwege de kosten, maar dit kan ernstige gevolgen hebben. In de eerste plaats natuurlijk de gezondheidsrisico’s. Wanneer het dak veroudert, wordt de kans op het vrijkomen van asbestvezels steeds groter. Dat is een risico voor u, maar ook voor de mensen in uw omgeving. Daarnaast kan het problemen met de verzekering opleveren. Hebt u schade aan uw dak door bijvoorbeeld brand en moet er asbest worden geruimd, dan kan het zijn dat de verzekering dit niet dekt. Ook heeft een woning met asbest negatieve gevolgen voor de waarde ervan. Vanwege de gezondheidsrisico’s en de kosten van verwijdering zijn woningen met asbestdaken vaak minder waard dan woningen zonder asbest.

Hoewel de kosten een zorg kunnen zijn, zijn er manieren om deze onder controle te houden. Het negeren van de problemen rond asbest kan ernstige gevolgen hebben, dus wees proactief en zorg voor een veilige en voordelige dakvervanging. Het vervangen van uw asbestdak is niet alleen een veilige keuze voor uw gezondheid, maar het kan ook kosten besparen op lange termijn.