De ‘R’ zit alweer even in de maand dus de zomer is nu echt voorbij. De dagen worden korter en de temperatuur zakt gestaag. Het einde van het jaar nadert. Hoog tijd om het lopende contract bij uw huidige energieleverancier weer eens onder de loep te nemen, want er zit per 1 januari weer een stijging van de energieprijzen aan te komen. Voordat u overstapt (of niet) is het verstandig u eerst te verdiepen in uw opties om vervolgens de juiste keuze te maken. Wij helpen u daar graag bij.

Vergelijkingssites

Zoek, om te beginnen, eerst de jaarnota van het afgelopen jaar op. Start vervolgens uw computer op. Er zijn namelijk genoeg vergelijkingssites te vinden die u helpen in de zoektocht naar de beste deal voor uw situatie. Websites als independer.nl, pricewise.nl, gaslicht.nl en energievergelijken.nl zijn onafhankelijke platformen waar u waardevolle informatie vandaan kunt halen. Met de jaarnota van het afgelopen jaar ziet u in een oogopslag of u via een andere aanbieder goedkoper uit bent zodra u de stappen op de vergelijkingssite hebt doorlopen. Let dan wel op de kosten per jaar en niet op de kosten per maand. Dat heeft namelijk te maken met het feit dat er vaak een welkomstbonus wordt weggegeven en deze wordt alleen meegenomen in het jaarbedrag.

Kleine lettertjes

Voor wat betreft de welkomstbonus is het goed om realistisch te kijken naar de waarde ervan. Een cadeau krijgen vinden we natuurlijk allemaal leuk, maar laat u niet misleiden door te kiezen voor een goedkope slimme thermostaat, die vervolgens ook nog eens alleen bij die aanbieder te gebruiken is. Wil u het jaar daarop weer overstappen, dan bent u ook direct verplicht een andere thermostaat aan te schaffen en verliest u het voordeel dat u aan het begin van het jaar nog had. Er bestaan allerlei slimmigheden om de consument te verleiden over te stappen. Lees daarom altijd de voorwaarden goed door en sla dit keer de kleine lettertjes niet over. Ook dat loont.

Terugleververgoeding

Hebt u zonnepanelen en wekt u meer op dan u verbruikt, neem in uw vergelijking dan ook altijd de terugleververgoeding mee. Het zou jammer zijn als u op jaarbasis minder gaat betalen, maar ook minder terugkrijgt voor de energie die u opwekt. Dan bent u per saldo nog steeds niet goedkoper uit. Hebt u zonnepanelen, dan bent u vast ook geïnteresseerd in een leverancier die kiest voor duurzaamheid. Neem dat ook mee in uw vergelijking. Groene stroom of een leverancier die hoog scoort op duurzaamheid, hoeft namelijk niet altijd duurder te zijn.

Overstappen loont. Het scheelt u soms wel honderden euro’s op jaarbasis. Zeker met de huidige energieprijzen en de verwachting van een nieuwe stijging op 1 januari 2022.