Het is lente! De eerste ‘zonder-jas-dagen’ hebben we al in the pocket. De dagen worden langer en de zon neemt toe in kracht. De eerste natuurlijke vitamine D is opgesnoven. Onze tuin lijkt het nieuwe terras te worden. Tijd om deze klaar te maken.

Plant een haag

Winkelen mag gelukkig weer dus het is tijd om een bezoekje aan het tuincentrum in te plannen. Dit is namelijk het moment om hagen te gaan planten. Buxushagen, beukenhagen, taxushagen, laurierhagen, meidoornhagen. Het is nu het moment van de haag. Wanneer u die namelijk nu plant, samen met een beetje pootaarde, dan hoeft u hem voorlopig geen water meer te geven.

Plant lentebloeiers

Het is uiteraard nog te vroeg voor de zomerbloeiers, maar lentebloeiers kunt u zeker weten nu al planten voor een mooi resultaat op het moment dat u echt de tuin in kunt. Denk hierbij dan ook eens aan de iets grotere lentebloeiers als een amandelboom of beverboom. Beide geven in de lente mooie roze bloemen af voor een heerlijk lentegevoel. Ook de blauweregen is in de lente erg mooi. Deze klimplant herkent u aan zijn paarse trossen die ook nog eens lekker ruiken. De kleine lentebloeiers als violen, vergeet-me-nietjes of het gebroken hartje zijn ook nu heel goed te planten. Deze bloeien namelijk al vroeg in het voorjaar.

Bemesten

Misschien woont u in een landelijke omgeving en hebt u het al geroken, maar dit is ook het moment om te gaan bemesten. De loonwerkers zijn vanaf maart al druk op het land en u kunt druk aan de slag in uw tuin. Planten krijgen over het algemeen niet voldoende voeding, dus wilt u dat ze echt weer even volop in bloei komen te staan, dan is het belangrijk dat u ze bemest. Daar hebt u straks in de zomer echt profijt van. Voordat u de bloemen en planten gaat bemesten, wel even de dorre bladeren verwijderen, zodat de mest ook echt op de aarde terecht komt en eenvoudiger bij de wortels van de planten kan komen.

Gras verticuteren

Dit is ook het moment om uw gras te verzorgen. Om deze zomer weer een mooie groene grasmat in uw tuin te hebben, moet u er nu mee aan de slag. Dat begint bij verticuteren. Daarmee haalt u al het mos en ander dood organisch materiaal uit uw gazon. Na het verticuteren kan uw gras er daarom uitzien als een omgeploegd American football veld, maar met de juiste nazorg komt dat echt goed. Die nazorg bestaat uit het bemesten, bewateren en eventueel inzaaien van het gazon. U zult zien, het komt goed met uw grasmat!

Met deze eenvoudige verzorgingstips hebt u straks een heerlijke buitenplek om te genieten van de voorjaarszon.