Op basis van politiecijfers concludeert het ANP dat het aantal woninginbraken sinds jaren weer is gestegen. U hoeft hiervan niet direct in paniek te raken, maar het is wel eens goed u bewust te zijn van de beveiliging van uw woning. Wilt u zeker zijn dat u het inbrekers zo lastig mogelijk maakt, denk dan eens aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Inbraakpreventie en veiligheid

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) krijgt u als uw woning voldoet aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en veiligheid. Het keurmerk is uiteraard geen garantie dat u inbrekers buiten houdt, maar u maakt het ze wel een stuk lastiger. De kans op een inbraak neemt zelfs af met 80%. Een ander voordeel is dat u korting krijgt op uw inboedelverzekering.

Aanvragen keurmerk

Het keurmerk vraagt u aan bij een slotenmaker. Deze komt vervolgens kijken bij uw woning en inspecteert of deze voldoet aan de eisen die gesteld worden aan het keurmerk. Er wordt gekeken naar de volgende onderdelen:

  • Uw woning moet beschikken over gecertificeerd hang- en sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels. U herkent gecertificeerd hang- en sluitwerk aan het SKG®- of ‘V’-logo.
  • U hebt verlichting bij de voordeur.
  • Er is zicht vanuit de hal naar buiten.
  • U hebt rookmelders op iedere etage en op de juiste plek.

Certificaat

Voldoet uw woning aan deze eisen, dan reikt de slotenmaker het certificaat Beveiligde Woning uit dat tien jaar geldig is. U krijgt ook een Politiekeurmerk Veilig Wonen sticker die u op een zichtbare plek kunt hangen. Daarmee toont u aan dat het met de beveiliging van uw woning goed zit. Voldoet uw woning niet aan de eisen, dan geeft hij advies of voert hij de maatregelen uit die nodig zijn om het certificaat wel te behalen.

Kosten

De kosten van het PKVW zijn helemaal afhankelijk van de maatregelen die getroffen moeten worden. Voldoet uw woning aan alle eisen en zijn er geen aanpassingen nodig, dan hoeft u in veel gevallen alleen de kosten van de keuring te betalen. Aan het certificaat zelf zijn geen kosten verbonden. In sommige gemeenten bestaat er een subsidie voor het verbeteren van de beveiliging van uw woning. Informeer hier dus zeker naar bij uw gemeente voordat u het keurmerk aanvraagt.

De dagen worden korter, dus inbrekers gaan weer op boevenpad. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen houdt u de inbrekers buiten.