Er zijn ruime mogelijkheden voor het kopen van een beleggingspand, maar er zijn wel een aantal zaken waar u op moet letten. Vanaf dit jaar is het ook minder interessant geworden. Hoe wordt het beleggen in vastgoed ontmoedigd? Door het tekort aan huizen wordt er kritisch gekeken naar de mogelijkheden om het vastgoedbeleggers lastiger te maken om huizen op te kopen als investering. Een effectieve manier is het duurder maken van het kopen van een beleggingspand. De maatregelen die al getroffen zijn zullen we met u delen.

Overdrachtsbelasting naar 8 procent

Sinds 1 januari 2021 betaalt een vastgoedbelegger 8% overdrachtsbelasting. Het is dus duurder geworden om een huis te kopen waar u niet zelf in gaat wonen. Tot 2021 bedroeg de overdrachtsbelasting nog 2%. Voor het maken van rendement moeten beleggers dus een flinke investering aan extra kosten eerst terugverdienen. Op een huis van €300.000 bedraagt de kostenverhoging namelijk €18.000. Deze maatregel is getroffen om starters tot 35 jaar oud op gang te helpen. Voor deze groep is de overdrachtsbelasting namelijk onder voorwaarden weggevallen.

Gemeenten kunnen een zelfbewoningsplicht doorvoeren

Gemeenten hebben de ruimte om nieuw gebouwde huizen te beschermen tegen opkopers. Door het invoeren van een zelfbewoningsplicht moet de koper minimaal twee jaar zelf in het huis wonen. Gemeenten moeten zelf het initiatief pakken om deze verplichting in te voeren. Onder andere de gemeenten Groningen, Amsterdam en Utrecht kennen deze verplichting al. Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met een opkoopbescherming die gemeenten ook in kunnen zetten. Er volgen dus nog meer maatregelen.

Huurverhogingen in de vrije sector maximeren

In voorgaande jaren zijn de gemiddelde huren van vrije sector woningen sterk gestegen. De huren van sociale huurwoningen worden dit jaar niet verhoogd, maar een huurhuis in de vrije sector kan wel duurder worden. De verhoging is gemaximeerd tot 1% boven de inflatie. Het maximum komt hierdoor per 1 juli 2021 uit op 2,4%. In voorgaande jaren waren sterke verhogingen gebruikelijk.

De gemiddelde huurprijzen dalen

De huizenprijzen blijven nog steeds verder stijgen. Dat geldt niet voor de gemiddelde huren in Nederland. Dat is een nadeel voor vastgoedbeleggers. Tot zover maken de zeer sterk gestegen huizenprijzen de daling van de huren goed, maar het is voor vastgoedbeleggers wel iets om rekening mee te houden.

Het financieren van een beleggingspand is de laatste jaren eenvoudiger geworden

Voor het kopen van een beleggingspand hebt u een voor het doel bestemde hypotheek nodig. Onder verschillende namen worden deze hypotheken aangeboden. Het gaat bijvoorbeeld om een verhuurhypotheek of een buy-to-let-hypotheek. In het verleden moest u goed zoeken naar een bank om een beleggingspand te financieren, maar de banken voldoen nu aan de grote vraag naar deze hypotheken. Het is zelfs al mogelijk om de aankoop voor 90% te financieren met een hypotheek. Het is gebruikelijk dat geldverstrekkers tot 70% of 80% van de marktwaarde gaan wat betreft de maximale hypotheek.