Wat zijn intrekkingskosten?

Liesbeth: “Intrekkingskosten zijn kosten die u de makelaar betaalt op het moment dat er iets in uw situatie verandert en u besluit uw woning terug te trekken uit de verkoop. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat u gaat scheiden, uw baan verliest of gezinsuitbreiding krijgt waardoor uw financiële situatie verandert. Op dat moment mag de makelaar u een factuur sturen waarop hij intrekkingskosten in rekening brengt.

Financiële compensatie

Intrekkingskosten worden gezien als financiële compensatie voor het werk dat de makelaar, in voorbereiding op de verkoop van uw woning, al voor u heeft gedaan. Denk aan het maken van foto’s, het plaatsen van de woning op verschillende websites, het inzetten van marketingacties en het actief zoeken naar en het spreken van potentiële kopers. De makelaar heeft dus al behoorlijk wat tijd in de verkoop van uw woning geïnvesteerd. Op het moment dat u zich terugtrekt en geen gebruik meer wil maken van de diensten van de makelaar, kan hij dus vragen om een compensatie in de vorm van intrekkingskosten.

Hoogte intrekkingskosten

Intrekkingskosten betaalt u als u geen gebruik meer wilt maken van de diensten van de betreffende makelaar. Dat kan dus om een wijziging in de privésfeer gaan, maar ook als u overstapt naar een andere makelaar. Omdat u bijvoorbeeld niet tevreden bent en u denkt een beter resultaat te behalen bij een andere makelaar. De hoogte van de intrekkingskosten verschilt per makelaar en varieert van €200 tot soms wel €1.200. Voordat u overstapt naar een andere makelaar – omdat u denkt dat u daar een beter verkoopresultaat bereikt – is het goed af te wegen of het de intrekkingskosten voldoende dekt.

Wanneer een makelaar intrekkingskosten hanteert, worden deze genoemd in de algemene voorwaarden van de makelaar. Lees deze dus altijd goed voordat u een keuze maakt met welke makelaar u in zee gaat. Kunt u ze niet vinden, vraag er dan voor de zekerheid naar en vraag ook direct naar de hoogte ervan. Dan weet u zeker dat u niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan op het moment dat uw situatie verandert.”