Wanneer ben ik eigenlijk in onderhandeling?

Liesbeth: “Het onderhandelingsritueel bij het kopen van een woning is vaak een tactisch spel, waarbij beide partijen er zo gunstig mogelijk uit willen komen. De belangen zijn echter nogal verschillend. Waarbij de ene partij de prijs zo laag mogelijk wil houden, geldt voor de andere partij juist het tegenovergestelde. Maar wanneer bent u eigenlijk in onderhandeling?

Kort gezegd bent u pas in onderhandeling op het moment dat de kopende partij een bieding heeft uitgebracht en de verkopende partij een tegenbod heeft gedaan. Dat is het moment dat er officieel een onderhandeling plaatsvindt. Heeft de verkoper nog niet gereageerd op het bod door middel van een tegenbod, is er ook nog geen sprake van onderhandeling.

Op het moment dat u in onderhandeling bent, mag de verkoper ook andere bezichtigingen laten plaatsvinden. Dat u in onderhandeling bent, wil niet zeggen dat de verkoper verplicht is met de eerste bieder in zee te gaan. Het bod dat voor de woning is neergelegd, hoeft immers niet het beste bod te zijn. Het is wel gebruikelijk dat er bij nieuwe bezichtigingen gemeld wordt dat de verkoper ‘onder bod’ of ‘in onderhandeling’ is. Dit houdt in dat er wel nieuwe biedingen op de woningen kunnen plaatsvinden, maar de verkoper daar pas een reactie op geeft zodra de onderhandeling met de eerste bieder is beëindigd.

Indien er andere geïnteresseerden zijn, mag de verkoper geen uitspraak doen over de hoogte van het bod. Hij mag wel een uiterst voorstel aannemen. Indien dit bod hoger is dan het eerste bod van de andere koper, dan kan de verkoper zich terugtrekken uit de onderhandelingen om de eerste bieder ook om een uiterst bod te vragen. Zo blijft het onderhandelen voor de beste deal, voor zowel de koper als de verkoper, altijd een spannende aangelegenheid.”