Ik heb een huis geërfd dat ik wil verkopen, waar moet ik allemaal aan denken?  

 

“Als makelaar zie ik vaak mensen voor wie het erven van een huis een emotioneel beladen gebeurtenis is. Maar naast de sentimentele waarde, brengt het ook praktische zaken met zich mee. Het verkopen van een geërfd huis kan een complex proces zijn, maar met de juiste begeleiding kan het soepel verlopen.

Ten eerste is het belangrijk om de juridische aspecten te begrijpen. Als erfgenaam bent u verantwoordelijk voor het afwikkelen van de nalatenschap, inclusief de verkoop van het huis. Dit betekent dat u moet controleren of er nog een hypotheek op rust. U erft namelijk niet alleen de woning, maar ook eventuele schulden en lopende kosten. Het is raadzaam om een advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in nalatenschapsrecht om u hierbij te begeleiden. Hebt u het huis aanvaard en wilt u het verkopen, dan is het raadzaam dit zo snel mogelijk te doen. Hoe sneller u de woning te koop zet, hoe minder het u kost aan hypotheek en doorlopende kosten. Na ongeveer acht maanden na het overlijden ontvangt u sowieso een aanslag voor erfbelasting. Deze bent u verplicht te betalen. Of u het huis verkocht hebt of niet.

Bepaal – voordat u het huis te koop zet – de staat ervan. Voer eventueel kleine reparaties of renovaties uit om de waarde van het huis te maximaliseren. Een inspectie door een professional kan helpen om eventuele verborgen gebreken aan het licht te brengen. Vervolgens bepaalt u hoe u het huis wilt verkopen. U kunt ervoor kiezen het huis zelf te verkopen, maar het inhuren van een ervaren makelaar helpt om het proces efficiënter te doorlopen en de beste prijs voor de woning te realiseren. Een makelaar geeft advies over de juiste vraagprijs, marketingstrategieën en de onderhandelingen met potentiële kopers.

Tot slot is het verstandig realistische verwachtingen te hebben over de verkoop van het geërfde huis. Het kan langer duren dan verwacht om een koper te vinden, vooral als de marktomstandigheden niet gunstig zijn. Wees geduldig en sta open voor onderhandelingen om de best mogelijke deal te krijgen.

Kortom, het verkopen van een geërfd huis kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding gaat dat gewoon lukken. Neem de tijd om alle aspecten van de verkoop te begrijpen en zoek professionele hulp indien nodig. Met een goede strategie en de juiste begeleiding hebt u straks een zorg minder.”