Afgelopen 25 september was het nationale cv-keteltestdag. Een dag waarop we bewust gemaakt worden van het belang van het testen van de cv-ketel. Hebt u deze dag gemist? Geen nood. De cv-ketel testen kunt u iedere dag doen.

De zomer is definitief voorbij en we hebben de eerste herfstdagen er alweer opzitten. De temperatuur daalt gestaag en dus moet de verwarming zijn werk weer gaan doen, na een hete zomer waarin we niet tot nauwelijks enige prestatie van de ketel hebben gevraagd. Dan is het wel fijn zeker te weten dat de ketel klaar is voor het komende herfst-/winterseizoen, zodat u er weer warm bij kunt zitten.

U kunt de cv-ketel testen door de volgende drie stappen uit te voeren:

  1. Draai minimaal 3 radiatoren helemaal open, zodat er voldoende doorstroming ontstaat.
  2. Zet de thermostaat op 25 graden.
  3. Laat de thermostaat minimaal een half uur op deze stand staan en controleer of het ook werkelijk warmer wordt in de woning.

Wordt de woning warmer, dan werkt de thermostaat nog naar behoren en hoeft u geen verdere actie te ondernemen los van het terugdraaien van de thermostaat naar een gewenste lagere temperatuur. Wordt het niet warmer in de woning, dan is de kans groot dat er iets mis is.

Controleer in dat geval of er voldoende water in de ketel zit. De waterdruk van de ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar staan. Is dit niet het geval, vul dan de ketel met water. Het kan ook zijn dat er veel lucht in de leidingen zit. Dit herkent u doorgaans door knallende of borrelende geluiden in de leidingen. Met een speciale sleutel draait u de leidingen open en op het moment dat er water in plaats van lucht uit de leidingen stroomt, zijn de leidingen ontlucht. Houd altijd een handdoek bij de hand zodra u de leidingen gaat ontluchten en zorg dat u de verwarming minimaal een half uur van tevoren laag hebt gedraaid. Wordt uw woning nog steeds niet verwarmd, dan is het raadzaam een monteur te bellen.

Het is verstandig nu al uw cv-ketel te checken, u hebt nu namelijk nog voldoende tijd om eventuele reparaties uit te (laten) voeren voordat het serieus koud wordt.