De hevige regenbuien die Nederland steeds meer teisteren zijn vaak een welkome afwisseling na een extreem droge periode. De natuur heeft het nodig, uw tuin ook. Maar heel veel regenwater kan ook zorgen voor overlast. Wat kunt u doen om de overlast te beperken?

Deze hevige regenbuien laten zich vooral zien in het voorjaar en de zomer. Hét moment waarop uw tuin in bloei staat, de zware regenbuien kunnen daarom een last zijn voor uw bloemen en de tuin. Met een paar eenvoudige maatregelen beperkt u de overlast en geniet u ook na een stortbui van uw fijne tuin.

Groen, groener, groenst

Hoe meer groen in uw tuin, hoe beter. Borders met planten, grasveldjes in plaats van tegels. Het zijn allemaal goede maatregelen om zoveel mogelijk water weg te laten stromen. Het water kan in de grond wegzakken en het uitgedroogde gras – na een lange periode van droogte – absorbeert het water als een spons. Ditzelfde geldt ook voor de borders. Houd er rekening mee dat u bloemen en planten die te zwaar worden door de vele regen, zoals de hortensia op lange steel, ondersteunt door middel van beugels.

Gebruik een regenton

Gebruik een regenton om water op te vangen. Hiermee slaat u twee vliegen in een klap. U kunt het opgevangen regenwater gebruiken om de tuin te sproeien in tijden van droogte en hiermee ontziet u het waternet en dus uw waterrekening. Daarnaast is regenwater ook beter voor de tuin dan gezuiverd drinkwater.

Leg een vijver aan

Een vijver is niet alleen een mooie aanwinst voor uw tuin, hij is ook praktisch op het moment dat er een hevige regenbui over uw woning raast. Het regenwater wordt hierin opgevangen zonder dat u er overlast van ondervindt. Daarnaast kunt u de vijver heel goed in combinatie met de regenton gebruiken. Verbind deze twee aan elkaar met een overloopset en het teveel aan water in de ton wordt afgevoerd naar de vijver.

Creëer een groen dak

Het is inmiddels een trend aan het worden: groene daken. Naast een verbeterde isolatie van uw woning, een langere levensduur dan normale dakbedekking en een gelijkmatiger binnenklimaat is een groen dak ook een ideale waterbuffer. De planten nemen zo’n 50 procent van het regenwater op en de rest gaat via de – van bladeren vrijgemaakte – dakgoot de regenton in. Dit voorkomt overbelasting van het afvoeren en van het riool.

Met deze tips overleeft uw tuin de Hollandse zomers wel.