De plannen voor de verbouwing zijn rond, dus de aannemer kan beginnen. U droomt al van het eindresultaat. Maar hebt u goed nagedacht over de weg ernaartoe? Wie dekt bijvoorbeeld de schade die door de bouwvakkers wordt gemaakt? Denk niet alleen na over uw verzekering ná de verbouwing, maar zeker ook tíjdens de verbouwing.

Inboedel- en opstalverzekering

Een ongeluk zit al in een klein hoekje. Laat staan wat voor ongelukken er kunnen gebeuren als er gesloopt en gebouwd gaat worden. Er kan tijdens een verbouwing van alles gebeuren. Er lopen de hele dag door mensen in en uit met grote materialen. Beschadigingen aan de bestaande bouw komen vaker voor dan u denkt. Over het algemeen zijn dit schades die betrekking hebben op uw inboedel- en opstalverzekering. Pak deze er, voor de start van de verbouwing, eerst even bij om te controleren wat u hebt verzekerd.

Niet-gedekte schade

Wat vaak niet gedekt wordt is schade die aan uw huis wordt toegebracht door bijvoorbeeld vandalen of inbrekers op het moment dat u tijdelijk niet in uw woning woont of kunt wonen. Krijgt u een nieuwe pui of een nieuw dak en kan uw woning daardoor niet afgesloten worden? Ook dan keert de verzekering vaak niet uit. U hebt uw woning immers niet afgesloten en daarmee vrij toegankelijk gemaakt voor iedereen die zonder sleutel naar binnen zou willen. Ook ramen die per ongeluk kapot worden getikt worden vaak niet gedekt. Ook gestolen bouwmaterialen die u open en bloot hebt liggen worden niet gedekt. Bouwmaterialen bewaart u het best in een ruimte die u kunt afsluiten.

Verzekering aannemer

Voordat u ‘ja’ zegt tegen de aannemer, is het ook goed om de verzekering van de aannemer te checken. Is hij aangesloten bij een brancheorganisatie? In hoeverre bent u bijvoorbeeld gedekt bij een faillissement? Zodra u bouwschade bij uw verzekeraar opgeeft, verhaalt deze het vaak weer op uw aannemer. Het helpt om er zeker van te zijn dat de aannemer een Construction All Risk (CAR) verzekering heeft. Deze verzekering dekt schades die zijn ontstaan tijdens de bouw, door toedoen van de aannemer. Hebt u geen aannemer, maar wordt u geholpen door vrienden of familie, dan is het niet gek om ook bij hen te checken hoe zij zijn verzekerd mocht er iets misgaan. Dit valt onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Komt u toch in conflict met uw aannemer, dan is een rechtsbijstandsverzekering handig. Deze verzekering is sowieso fijn om te hebben, ook in andere situaties. Houd er rekening mee dat een rechtsbijstandverzekering niet direct ingaat. Daar kan een wachttijd van drie maanden op zitten.

Verzeker de nieuwe situatie

Is de verbouwing zonder noemenswaardige problemen verlopen? Fijn! Dan wordt het nu tijd te kijken of uw woning misschien meer waard is geworden. Sluit uw huidige verzekering nog wel aan bij de nieuwe situatie? Geef de waarde van de woning na de verbouw zo snel mogelijk door aan de opstalverzekering. Zo voorkomt u dat uw woning onderverzekerd raakt en krijgt u de werkelijke waarde vergoed op het moment dat u het nodig hebt.